Акад. Дончев: Загубили сме главните ориентири на нашето съществуване, духовните и материалните

Езикът ни си е същият, но това, че ние сме си изтървали юздите на устата и на душите си е наш проблем. Загубили сме главните ориентири на нашето съществуване, духовните и материалните. Трябва да има равновесие между духовното и материалното, каза академик Антон Дончев.

Тази писменост идва в момент, в който по нашите земи живеят три народа, три цивилизации и парчета от разни други племена и народи. Живеят главно траки, славяни и българи. Всеки си има език, богове. След 150 години Василий II е наречен Българоубиец, т.е. срещу него вече е имало един враг, един народ. Какво е станало за тези години? Появява се българската писменост и тя научава хората на един език, на едни букви. Ражда се българската култура, българският народ, посочи Дончев. Българският дух живее въпреки двата века византийско и петте века османско робство, добави той.

„Разпространението на писмеността е нещо невероятно, изумително, почти не е за вярване. За седем години свети Климент Охридски обучава 3500 свещеници в Охридската школа. Това е било наглед невъзможно. Първо трябва на свещеника да дадеш евангелие, което се пише на пергамент. Трябва да се одерат 100 хил. крави, да се обработят кожите им и да се напише на ръка в 10 – 15 хил. екземпляра. Тези хора, с евангелието под мишница, тръгват на изток и по времето, по което България загива, те спасяват Русия, изместват гръцките свещеници. Има 3 – 4 пъти имаме повече преписи на „О писменех“ („Сказание о писменех“ на Черноризец Храбър) в Русия, отколкото са намерени в България“, каза Дончев.

Благодарение на писмеността, българският народ разбира евангелието, „толкова добре го е разбрал, че е ражда богомилството. Това не са хора, които са водени като овце, а хора, които мислят“.

Според автора на „Време разделно“ основният ни проблем днес е в липсата на ценностите. Имали сме български пояс, който е свещен. Сега сами си връзваме пояса. Само че на врата като примка Бесим се, защото нямаме самочувствие и достойнство.Имало е хора, които са знаели какво ще стане и не са го предотвратили заради пари, смята акад. Дончев.

Акад. Дончев: Изтървали сме юздите на устата и душите, буквите са същите

http://frognews.bg