Бог да пази България от чуждестранните инвеститори, които нашите тъпънари с удоволствие ще напускат тук да се наплюскат и да ни доопоскат!

Говорих с млади израелци тия дни, дошли тук да правят бизнес. Между другото говореха английски, но и руски. Питах ги защо идват насам. А те – много млади израелци ще дойдат да правят бизнес в България. Но не само ние. От цяла Европа започват да идват и ние искаме да сме първите. И американци ще дойдат, но те по-нататък и по-бавно. България ще се развива, тук ще се излеят много пари…
Питах упорито своя нов познат, а по какви признаци съди затова. А той: – Трябва да вярваш, Нора!
В смисъл?! Вярата в парите е фарисейска работа, не българска. А и с тия приказки – като че ли сме в църква! И като че ли евреите на нова богоугодна мисия са тръгнали насам. Може би някоя нова вяра са ни замислили? Интересно ние, простите българи, дали няма да сме в ролята на новия Иисус в тая нова инвестиционна пиеса, която отнякъде пак са ни замислили.
Питам за всеки случай:
– А с Русия ще работите ли?
– Не. С Русия не работим!
Че откъде тогава, бе, джанъм, тоз харош руский, който час по час използваш, докато звънят по телефона.
Пак питам:
– А с какво България е атрактивна за вас, израелците?
– Ниския корпоративен данък. Най-ниския в ЕС.
Което веднага ме наведе на мисълта за кого всъщност е изгоден плоският данък от 10%. Ето някои сметки.
Ако в момента се въведе необлагаем минимум в размера на МРЗ (460 лева) и прогресивна скала: 10% за доход 461-2000 лв., 15% за 2001-5000 лв. и т.н., то всички работещи с нетна заплата под 3300 лв. ще плащат по-ниски данъци, отколкото при сегашната плоска ставка. Така че, както вероятно би казал един бивш-бъдещ министър, “ниски данъци” е класово понятие. Данъците наистина са намалени значително за бизнеса (нисък корпоративен данък от 10%), а най-крупните компании на практика не плащат данъци. Те са намалени и за лицата с много високи доходи, които представляват изключително тясно малцинство.
Че инвестиционно оживление ще има в България е ясно, иначе и Натото им, и ЕСъто им – отичат директно в Перловската река, още с пролетното пълноводие.
Но колко и с какво ли ще трябва да платим, за пореден път, за да ни оплячкосат отново. Колко пъти трябва да го играем този сценарий. Досега от чуждите инвеститори виждаме само грабеж, здрав грабеж. От тях по Банско останаха фараонски строежи, които унищожиха планината, където само накъркани и надрусани туристи могат да се пускат безразсъдно по пистите. Седнете на Мотиката и се вгледайте в безжизнените прозорци на 10 етажните блокове наоколо, сякаш не си в Пирин планина, а в някое бетонно гето.
Инвеститори са и онези в Челопеч, които покрай златото изнасят и други ценни метали, за които не са платили концесия. Инвеститори са и от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про. Инвеститор е и Веолия, собственикът на ВиК съоръженията в Софийско – съоръжения, които само експлоатира и нищо не влага в тях. Съоръжения, изградени в средата на миналия век от българи.
Тъпи ли сме, че да продължаваме да им вярваме.
Лично аз възприех засиления инвестиционен интерес, като поредното нападение на мароканските скакалци, чиито първи предвестници идат от юг. От Израел.
Бог да пази България от чуждестранните инвеститори, които нашите тъпънари с удоволствие ще напускат тук да се наплюскат и да ни доопоскат!
Горко ни.

Нора Стоичкова

Резултат с изображение за Нора Стоичкова

https://www.facebook.com/nora.stoickova/posts/10207798502675277