Борисов съжали, че се е клел да не управлява с ДПС

„На всички им е ясно, че ако не се състави правителство и се отиде на нови избори, това е вече не само несериозно, не само тежко за държавата, не само политическа криза, която ще има необратими последици в този момент, а и ще рухне накрая и икономиката. Така че – така ни е избрал народът, такива сме обещания давали с кой може и с кой не може, независимо че с ДПС програмите ни съвпадат по много теми. Просто ще се опитаме да работим добре като управляващи и опозиция в парламента“, каза Борисов след срещата.

Борисов заяви, че ще търси максимално широка подкрепа в НС по въпроса за председателството на ЕС и „стабилизирането на държавата“, поради всички международни фактори и „съседи, които имаме“.

ОТ ГЕРБ са запознали ДПС с това, което смятат правят по темата за Брекзит, за председателството на ЕС, за финансовите и данъчни политики, обясни Борисов.

„Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България“, заяви Бойко Борисов.

И добави, че за „това председателство така или иначе ще се похарчат пари“, затова е добре България да си ги издейства като домакин, а това можело да стане най-добре, като се ангажират всички парламентарни групи с тяхната експертиза.

От ДПС са предложили да се изготви програма за управление на страната до края на председателството на Съвета на ЕС и около нея да се оформи мнозинство в Народно събрание, което не означавало пряко участие на ДПС във властта. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата. „За нас това означава първа стъпка за стабилност в държавата, в Народното събрание, в управлението и достойно председателство на Съвета на ЕС“, обясни той.

На въпрос дали идеята се е приела от ГЕРБ Мустафа Карадайъ посочи: „Те ще мислят, ще умуват. Това беше предложението ни. Те са най-голямата политическа сила след изборите в 44-тото Народното събрание, така че те са активната страна, те са на ход“.

Във вторник лидерът на ГЕРБ поиска подкрепа по темата и от БСП, като в замяна предложи председателския пост в НС на Корнелия Нинова, но тя отказа.

Борисов съобщи, че утре след 10,30 ч. ГЕРБ и „Обединените патриоти“ ще обявят официално управленската си програма, след което ще продължат разговорите по коалиционното споразумение и персоналното участие в кабинета.

Автор: Гласове