„БСП за България“ ще изиска проверка на всички газоразпределителни дружества в страната

„БСП за България“ ще изиска проверка на всички газоразпределителни дружества в страната. Това каза говорителят на БСП и новоизбран народен представител в 44-ото Народно събрание от „БСП за България“ Жельо Бойчев за Радио „Фокус“ по повод поскъпването на цените на природния газ с 30 % и новите цени на тока и парното.

„Избягват се широките обществени обсъждания, като не се дават аргументи за съответни решения и е съвсем основателно гражданите да реагират остро на това“, коментира Жельо Бойчев.

Според говорителя на БСП няма предвидимост в България и няма как бизнесът да може да издържи в среда, в която се случват подобни шокови увеличения на цените. Той обясни, че БСП първо ще види какво ще бъде крайното увеличение на цените на продуктите според различните браншове в България и след това едни от първите действия на парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде да предложат механизъм за компенсиране.

Той обърна внимание, че наредба 5, която определя реда и начина по който се раздават енергийни помощи в България, не е актуализирана от 2009 година, включително и минималните прагове на доходите. Във връзка с прекратената концесия на летище „София“, Жельо Бойчев коментира, че „БСП за България“ отдавна настоява за това, защото е неоснователно да се обвързва проблемът в бъдещето и модернизацията на БДЖ с концесията на летището. По думите му това е така, защото и за едното, и за другото могат да бъдат намерени решения.