Бялата мафия

През последните близо три десетилетия, годините на прехода, в областта на здравеопазването бяха сътворени такива „мащабни реформи“, които го превърнаха в една от най-гнилите ябълки, дори може би най-корупционната от всички сфери на обществено-икономическия живот в страната. Заговори се за „бяла мафия“ – чудовищна симбиоза на най-хуманната човешка професионална дейност с организираната престъпност. С други думи – от българските данъкоплатци, от нашите пари, които под формата на здравни вноски пълнят кацата без дъно, наречена Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), шепа олигарси източват стотици милиони. Няма собственик на частно здравно заведение, който да не е милионер, а няколкото основни играчи в схемата се превърнаха в милиардери. В основата на всичко това стои отвратителната концепция, заложена в основата на здравната ни система, чрез която здравето на хората бе превърнато в стока. Тоест, всички тежки случаи, всички здравно неосигурени или болни, за чието лечение здравните пътеки са по-икономични и неатрактивни се насочват към държавните и общински болници и те затъват в дългове, а осигурените и тези по скъпите пътеки – към частните. В тази схема активно участват и шефовете на Спешна помощ. А попадне ли веднъж избраният, правилен, болен в протекционираното болнично заведение, на автопилот се включват шаблонните, отработени и многократно практикувани механизми – ако по здравна пътека се полага стационарно лечение, и без да има нужда от него, и без да е реализирано, то се отчита и се вземат пари от Касата, ако диагнозата е апендицит – веднага се превръща в перитонид, ако пациентът се нуждае от стенд – превръща се в байпас и т.н. и т.н.

Друга мафиотска практика е изписването на лекарства на завишени цени. Големите играчи в здравеопазването си имат и вериги от аптеки и фирми-доставчици на лекарства за собствените им болници, чрез подставени лица понякога. Абсурд! А всичко това се случва под чадъра на изпълнителната, законодателната, съдебната и….. за съжаление на четвъртата власт. Големите здравни олигарси притежават и медии или рекламите им украсяват страниците на всички основни издания. Ако случайно се появи критичен материал в някоя медия, то веднага начаса устата на „свободното слово“ се запушва с поредната порция под формата на реклама за същата тази медия. Примерите са много. Т.н. може ли някой от читателите да посочи поне едно печатно издание, в което да липсва реклама на частната болница „Софиямед“? И не е ли кощунствено и цинично да се твърди, че парите за здраве не достигат, а в същото време да се харчат десетки милиони за реклама от парите на данъкоплатците? И като стана дума за „Софиямед“, нека да припомним на читателите, че това е може би най-голямата структура в „частното“, но всъщност финансирано от държавата, от нашите пари, здравеопазване и може би най-точната илюстрация на нашите констатации. Скандалите около нея и нейния собственик, завършил несъществуващия медицински факултет в Пазарджик /“изгорялото училище“/, „доктор“ Михаил Тиков са десетки, а последствията – нулеви. НЗОК подари десет милиона на „Софиямед“ още преди да започне своята дейност – АБСУРД! Болницата през последните години излезе на първо място по усвоени средства от Касата, като изпревари всички големи болници – „Св. Георги“ в Пловдив, „Пирогов“, ВМА, „Александровска“, „Св. Анна“, всички областни болници (болниците, които наистина спасяват животи и без които хората ще мрат като мухи) – АБСУРД! А дали да не потърсим причините за този рог на изобилието в обстоятелството, че Бойко Борисов лекува футболните травми в „Софиямед“ при Тони Коляното, че собственикът на болницата е пръв приятел на Цецо Цветанов и заедно с него ходят на благотворителните закуски в Белия дом и т.н. А малко преди това НСБОП направи обиски и арестува цялата документация и част от служителите, включително и бащата на олигарха, че хванаха жена му с фалшива диплома – АБСУРД! И всички – институции, медии, съд и прокуратура пазят здравния олигарх като свещена крава. Проверките в неговите болници са кьорфишек. Т.н. случи ли се нещо след скандала с пребитото бебе в „Софиямед“, а с доказаната фалшификация от „Господари на ефира“ в „Бургасмед“? Заради измамата в бургаската болница Бойко Борисов уволни току-що назначения от Тиков зам. министър на МЗ Стоил Апостолов – бивш изп. директор на „Бургасмед“. Това е рекордно бързо уволнение на зам. министър – доста атрактино зрелище за наивната публика.

Харчовете на Михаил Тиков са безкрайни и неограничени – всяка година се харчат десетки милиони за МПС и имоти. Същият човек назначава заместник министрите в МЗ и всички останали възлови длъжности в здравеопазването. Той е и негласният феодал на една от големите области в България – Пазарджик – основен приватизатор и собственик в строителство, транспорт, пазари, автогари…

Но да се върнем към същността, към генезиса на проблема – имахме една от най-добрите здравни системи в света, бяхме близо девет милионно население (потенциални пациенти), обучавахме половината свят в нашите медицински академии, болниците бяха държавни, бяхме здрава нация. Сега големите пари отиват в частните болници, останахме седем милиона, парите за здравеопазване се увеличиха десет пъти и всяка година се покачват с актуализации на бюджета на НЗОК и ….. вече сме болна нация. Хората умират от отдавна забравени болести, нетипични за т.н. „бели държави“. В България никой, без да се бръкне в джоба, не може да получи качествена здравна услуга. И цял живот да си се осигурявал с най-високите здравни осигуровки, влезеш ли в болнично заведение, допълнително си заплащаш за „избор на екип“ (т.е. за що-годе квалифицирани лекари и сестри), за консумативи и медикаменти, за нормални битови условия и т.н.

И в край сметка от плодовете на „здравната реформа“ буквално преядоха няколко човека. И другият фундаментален въпрос – защо е необходимо държавата чрез Здравната каса да гарантира издръжката и планираните огромни печалби на частните здравни заведения? Нима инвестициите в индустриални предприятия, селско стопанство, услуги се радват на същото протекционистично отношение?

Сега Министерство на здравеопазването /МЗ/ има ново ръководство. Министърът проф. Николай Петров, като шеф на ВМА, успя да овладее огромното източване на болницата и спря кражбите. Предстои да видим дали ще му позволят същото да постигне и на новото си поприще и дали ще се справи с „ахилесовата пета“ на системата – Националната здравно осигурителна каса /НЗОК/…В момента Главна прокуратура проверява касата.

Автор: Йордан Дачев

Бялата мафия

cross.bg