Валентин Радев: Hе сме атрактивни за терорстите

В момента пряка терористична заплаха за България няма, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души.

По думите му е притеснително, че атентаторът от Манчестър е успял да стигне до взривни вещества и да ги използва. „Има подготовка, дори и младежът да е бил сам“, отбеляза Радев, като допълни, че тепърва ще става ясно дали атентаторът е получил помощ от някого.

Според Радев слабости при мерките за сигурност трябва да се търсят и при британските власти като цяло, и при охраната на конкретното събитие.

„Първо той не трябва да стига до взривни вещества. Тези, които охраняват, пък не трябва да намаляват режима дори и след края на събитието“, каза министърът.

Според МВР шефа една от причините страната ни да не е „атрактивна“ е, че терористите търсят широк отзвук от действията си.

„Едно е да се случи в Лондон, Париж или Брюксел, съвсем друго е, ако се случи на наша територия. Тези хора търсят голям отзвук, за да се чуят някакви техни искания или да покажат недоволство“, коментира Валентин Радев.

Дано се опазваме от това. Полагаме всички усилия, а службите се готвят постоянно, допълни министърът.
По думите му у нас радикализъм и крайности няма.

„До два месеца оградата по границата ни ще бъде завършена“, увери в разговора вътрешният министър.
По думите му България се справя много добре с мигрантския процес. Външната граница на ЕС се пази много добре, но потенциалната опасност стои, предупреди Радев.

Министърът отбеляза, че турските граничари спират голямата част от бежанците, които дори не стигат до предпазното ни съоръжение.

Валентин Радев: Няма пряка заплаха за България, не сме атрактивни за терорстите

cross.bg