Валерия Велева: Корнелия Нинова ще спечели битката с Георги Гергов! Това е битка за морал в политика

Поисках оставката на Георги Гергов от Изпълнителното бюро на БСП. Той отказа да я подаде. Утре свиквам Националния съвет и ще поставя въпроса за оставката. И ако загубя гласуването, ще си тръгна с достойнство.“

Това заяви изненадващо пред „Панорама“ в петък вечер лидерът на БСП Корнелия Нинова и сложи на масата пред съпартийцитеси днес изборът „морал или задкулисие“.

Скадалът е огромен, защото той засяга основополагащи принципи в обществените отношения – несмесването на бизнеса с политиката. В годините на прехода този принцип беше толкова често и брутално нарушаван, че в обществото се натрупа невероятно голяма критична маса на недоволство, която граничи с бунт. Сетивата ни са толкова обострени на тази тема, че НИКОЙ политически лидер вече няма право на компромис!

Корнелия  Нинова няма друг изход освен да поиска оставката на Гергов като член на ИБ на БСП. И всеки истински лидер на нейното място, би сторил същото. Борисов нееднократно е постъпвал по този начин, отърсвайки се от всеки, върху когото се е стоварил обществения гняв. Искра Фидосова е най-емблематичният пример за това.

Самият Георги Гергов имаше два пътя, по които да излезе с достойнство от скандала.

Първият – още в момента на избухването му, трябваше да даде някакво смислено обяснение за поведението си, а не да неглижира присъствието си в скандала с високомерието на недосегаем човек. И сам, преди някой да му иска оставката, да се оттегли с достойнство, заради нарушени обществени норми. Той изпусна този момент, който щеше да му донесе много точки. Още повече, че той е посредничил в срещата между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров вероятно от най-добри чувства, от „добро сърце“ и от желание да помогне в изясняването на някакви отношения. Гергов обича да събира, да помага безкористно и в това мнозина са се убедили. Мълчанието му в случая обаче се изтълкува като някакво подмолно участие в задкулисни сделки. И най-малкото, което можеше да направи, е да уведоми Нинова, ако не преди, то поне след срещата и задължително вече след нейното публично оповестяване.

Вторият момент, който също му даваше достоен изход, е мигът, в който Нинова му е поискала оставката в петък след обяд. Щом тя е преценила, че има проблем, мъжкарството изисква да се оттеглиш. А не да заплашваш! В този миг пред нея Гергов е политическо лице, а не всевластен бизнесмен. Той е поканен в ИБ от този лидер и когат лидерът прецени, че има проблем, който хвърля сянка върху партията, че вече не може повече да работи с теб, си тръгваш. Такива са правилата в политиката! Те се различават от бизнеса, където се стремиш да надцакаш конкуренцията. Просто в политиката има чувствителни неща, които в бизнеса се приемат за нещо нормално. Затова винаги е рисковано, когато бизнесмен заема висок партиен пост, което априори означава осветяване на всички негови действия.

Отказът на Гергов да се подчини на лидера си означава само едно – обявяване на война.

Корнелия Нинова ще спечели тази война с Георги Гергов!

Въпреки огромното му влияние в партията.

Въпреки финансовите му възможности.

Въпреки хъса, с който го познаваме да отстоява интересите си.

Въпреки ръмженето срещу нея заради налагането на новите правила. Защото това е война не за постове и за бизнес влияние, а за морал! За морал в политиката! Колкото и изтъркано да звучи този израз, Нинова  се опитва да го напълни с истинското му съдържание.

Да, Георги Гергов помогна в избора на Корнелия Нинова, с което заслужи мястото си в ИБ. Тя постъпи джентълментски, въпреки недоволството на мнозина. Но това не е брак, в който може да се търпи всичко. Казвам го с цялото ми уважение към него като към човек и бизнесмен. Но Нинова обеща честност и прозрачност и ако не изпълни обещанието, тя си отива.

Това е война, в която партията трябва да покаже, че е жива, че има чувство за самосъхранение, че има за какво да бъде уважавана в обществото, че отхвърля клеймото  „партия на олигарсите“, че има смисъл един милион да застанат зад нея.

Няма как БСП да допусне да се самоубие, ако избере Гергов вместо Нинова! Просто такъв филм няма! И жалкото е, че Гергов не го разбира.

Днес е един от най-сериозните рубикони за БСП. Столетницата трябва да избере принципи или задкулисие. Всъщност изборът е толкова лесен!

Валерия Велева

http://epicenter.bg