Валя Балканска с концерт бенефис

Бенефисен концерт на Валя Балканска ще се състои на 18 май от 19 ч. в зала 1 на НДК. Известната певица заедно с гайдаря Петър Янев и ансамбъл „Родопа“ ще ни пренесе в космоса на родопската музика и ще отключи генетичния код на българщината у публиката, като изпълни най-обичаните родопски песни.
Валя Балканска е родена с името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в село Арда. На 18-годишна възраст хвърля забрадката и като в приказките – от скромно и бедно момиче, Файме извървява пътя до световноизвестна певица. И днес, на 75 години, Балканска продължава да е музикалният паспорт на България и да радва хората с многобройните си участия у нас и в чужбина. Певческата й кариера започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ в Смолян, част от който е до днес. Най-известният й запис е самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, направен в края на 60-те г. на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ. През 1977 г. песента полита на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА.
Седем години по-късно единствената тогава телевизия у нас излъчва документалната поредица на проф. Карл Сейгън „Космос“, където песента на Валя зазвучава в 11-ия епизод и всички са изумени, включително и самата Валя, която научава, че гласът й лети в Космоса от колегите си. В репертоара й влизат още десетки народни песни. Първата книга за нея е „Сама сред звездите“ с авторка Елена Хайтова. А в края на миналата година излезе петото преработено и допълнено издание „Глас от вечността“ на Светозар Казанджиев.
Многобройни са отличията, които певицата получава през дългата си и успешна кариера – орден „Стара планина“, еднометровата статуетка от Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис и статуетката „Златен феномен“. Отгледала три деца и пет внучета, Балканска с надежда очаква песенно родово попълнение. От 25 години гайдарят Петър Янев е неизменно до певицата.

http://duma.bg