Военно обучение и казарма? Политически алабализми

„Това са политически алабализми. Не разбирам защо ни е цялото това нещо? Патриотите ще воюват с някого ли? Като забраниха бурките – спряха тероризма, с оградата спряха бежанците, сега това за какво ни е?“ Така адвокат Николай Хаджигенов описа идеята на „Обединените патриоти“ и лично на министър Красимир Каракачанов за връщане на задължителната казарма.

Този приоритет отдавна е в програмата на формацията, но в качеството им на управляващи заявката се появи навръх Гергьовден, направена от Каракачанов.

Идеята за военно обучение и казарма в студиото на Нова тв защити депутатът-патриот Александър Сиди. По думите му сега е рано да се говори за възстановяване на задължителната наборна служба, защото това е третият етап. На първо време идеята е да се въведе военно обучение в училищата, което може да стане от догодина. Следващата крачка е доброволната военна служба, като обучението ще е дневно – например от 8 до 17 ч, а едва след това може да се говори за връщане на задължителната казарма. „Виждаме, че професионалната ни армия не е окомплектована, войнишката професия не е добре приета, не е добре социално осигурена“, обясни Сиди пред Нова телевизия.

Депутатът не отговори дали „Обединените патриоти“ очакват да се воюва с някого конкретно, но обясни на адв. Хаджигенов, че не разбира смисъла на армията. „Смисълът не е да воюваш, а да се отбраняваш“, заяди Сиди.  „Наистина ли мислите, че като научите 15-годишни деца в училице да държат автомат, това ще ги научи да се защитават?“, попита на свой ред Хаджигенов.

По думите му парите, които биха се давали за въоръжение, военни обучения и казарми, могат да отидат за образование. И попита как „носенето на въшкарник и набиването на крак по плаца“ те прави повече мъж или повече патриот.  „Принципът и смисълът на военното обучение е да бъдат научени децата на дисциплина, познаване на модерното въоръжение, фидическа подготовка, за да можем да се защитаваме“, повтори за пореден път Сиди.

Военно обучение и казарма? Политически алабализми

http://frognews.bg