Георги Димов: Желанието на Турция да ме разследват показва нагледно каква им демокрацията

Желанието на Турция българските власти да разследват бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов „нагледно показва какво представлява днешния вид турска демокрация“. Това коментира самият Димов в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“.

Преди два дни посолството на Турция в София съобщи, че Анкара е поискала българските власти да разследват Димов заради негово изказване пред българска медия, в което той нарекъл референдума за конституционни промени „нелегитимен“ и е казал, че „няма възможност за отстраняване от власт на турския президент със законни средства“ и „не съществуват други възможности освен гражданска война и преврат за сваляне от власт на турския президент“. В съобщението се казваше още, че Турция ще предприеме и „други законови мерки“ спрямо Димов.

Бившият консул каза пред БТВ, че е научил за желанието на Анкара от медиите, като знае само, че се базира на негово интервю за радио „Фокус“, което всеки може да прочете и чуе.

Според него думите му са преиначени.

„Или в турското посолство няма някой с достатъчно добри познания по български език, което е жалко, или това се прави умишлено – почти сигурен съм, че е така“, каза Димов.

„Това е още един повод да се поздравим в България, че живеем на свободна територия, на европейска земя и да видим, въпреки несгодите, които ежедневието ни предлага, какъв е другият вариант. Разликата си личи и е само на 250 км от тук“, добави той.

„В това мое интервю има три важни акцента, избран е само единият, който не е същественият. Другият е за политическия ислям, еманация на който в момента в Турция е ислямският национализъм. Той е заплаха за целия свят.

Следващият акцент беше, че предрекох, че ПАСЕ ще възстанови мониторинга върху Турция. Предрекох и че ще се вземе решение преговорите с Турция за членство в Европейския съюз да бъдат спрени“, допълни Димов.

Той нарече Турция „империя на страха“ и каза, че е „пуснала пипала и в България“.

Според него турският посланик най-накрая трябва да бъде отзован.

Георги Димов: Желанието на Турция да ме разследват показва нагледно каква им демокрацията

cross.bg