Герболандия

Правителството все още не е сформирано, но от ГЕРБ започнаха със старите номера. Отново всички други са виновни, а спасителят е партията на Бойко Борисов. „Апокалипсис без нас“ е любимият рефрен на гербаджийската клика. Вече започнаха да ни облъчват как президентът и служебното правителство трябвало да отговарят за евентуалните реки от мигранти, които щели да презаселят България… А единственото, което сегашните управляващи направиха, е да отменят за седмица нещо, подготвено от вездесъщия ГЕРБ.
Дори гербаджиите признават, че новата наредба е почти еднаква със старото постановление 208. Има само две корекции, за които все още не се знае дали са достатъчни и до какви последствия ще доведат. А през това време неизвестен брой нелегални чужденци свободно щъкат из България. Това не е от вчера, нито пък е от днес. Темата за охранителните съоръжения и оградата по границата удобно бе забравена, докато партиите се „стреляха“ предизборно. ГЕРБ не отварят и дума за това, но за сметка на това са се вторачили в президента и определени решения на служебния кабинет. И не пропускат да се ожалят публично, ако някой се усъмни в делата им дотук.
Защо поне веднъж гербаджиите не поеха отговорност за някой от скандалите, които произлязоха от некомпетентност, връзкарщина или безотговорност в средите им? Вината е чужда, победата – наша. Това е веруюто на хората около Бойко Борисов. И са готови да отстояват със зъби и нокти и най-вече с медийни изяви прекрасния си имидж на „света вода ненапита“. Което обаче не им пречи да превръщат в грешници всеки, който дръзне да им се опълчи.
Целият подход на ГЕРБ предопределя и поведението на зависимите от тях. Нима някой се изненадва от веещото се партийно знаме на саниран с държавни пари блок? Просто едни хорица изразяват благодарността си, че са закърпили семейния бюджет. И се подмазват, за да получат още някоя и друга обществена поръчка. На строителите не им пука колко точно струва новата изолация на държавата, а и на конкретните ползватели на услугите им. Имат работа, а работодателят им – пари. Още преди изборите ГЕРБ казаха – няма ни нас, няма работа за вас. Знаем, страх лозе пази, затова и сервилността към изборните победители изби с нова сила.
Преди по-малко от година надпис с големи бели букви „ПП ГЕРБ“ украси прясно асфалтирана улица в исперихското село Подайва. За да няма неразбрали, за акцията се похвали тогавашният депутат Михаил Тодоров. Така действат ГЕРБ – снимат се край новичкото, вдигат шум и после… После се снишават, за да не обърне някой внимание на краткотрайния живот на всичко „гарантирано от ГЕРБ“. За партийците важно е количеството (на репортажите), а не качеството на свършеното. Очаквайте скоро Бойко Борисов отново да се юрне да открива пешеходни пътеки, градинки и паркчета… Че лентичките в джоба му понамаляха…
Добре дошли в Герболандия. Шапки долу в чест на шефа. Който не ги харесва… Няма страшно, най-много и неговата кола да бъде издраскана със спрей от верни фенове на бандата.

Павлета Давидова

http://duma.bg