Г-да посланици, намесете се! Спрете прокурорския произвол!

Ваши Превъзходителства, посланици на страните, членки на ЕС, САЩ, Русия, Китай и Великобритания. Обръщам се към вас, тъй като ситуацията в България по отношение на правосъдната и правораздавателната система се влошава.

Българските политици са заети с преговори за участието си и извличане на изгоди от властта, а не с проблемите на обществото. Освен това знаем пасивността им по отношение на борбата с корупцията и реформите в магистратурата.

Хората са демотивирани, а броят на трайно напускащите България се увеличава. На ръба сме на демографска и институционална криза.

Цяла седмица вече обществото се тресе от скандала около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. За да се опита да тушира възникналия „пожар” по случая и да прикрие намесата на обвинението в полиитката и бизнеса, Главна прокуратура стартира спешно шумни акции. Което предизвиква задаването на няколко очевидни въпроса.

По казусът „ЦУМ-прокурор и газ”:

– Г-н Цацаров твърди, че срещата е била по настояване на г-н Дончев. Защо тогава г-н Цацаров като висш магистрат се е съгласил да участва? Това не уронва ли престижа на институцията и не нарушава ли моралния кодекс (такъв май няма)?

– Г-н Цацаров твърди, че г-н Дончев го е заплашвал и му е оказвал натиск по време на срещата, а не обратното, както разказва газовия предприемач. Защо тогава г-н Цацаров е търпял това унижение, не е ударил по масата и не е напуснал офиса на г-н Гергов в ЦУМ?

– Г-н Цацаров заяви вече, че тези неща са се случили както той казва и няма да повтаря повече позицията си. Но ние, като граждани, се питаме: Защо г-н Цацаров не огласи веднага след срещата как стоят нещата, а остави инициативата в ръцете на г-н Дончев? От страх? От скромност? Поради заетост по планиране на грандиозни акции срещу престъпността?

– След като вече няма съмнение, че такава среща се е провела, можем ли да допуснем, че главният проукрор е участвал и в други подобни, с други участници?

Г-жа Арнаудова, говорителката на г-н Цацаров от ден и половина е пред камерите. Повод за поредната й изява е нахлуването на прокурори и дансаджии в Пътната агенция. Но пропусна да спомене, че акцията е по сигнал на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите. Именно тази служба е уведомила властите в България, в това число и държавното обвинение, за корупционната схема, разиграла се при строителството на магистрала „Марица”.  Не е ли работа на ДАНС и прокуратурата да зная тези неща от свои източници и проверки, а не да чакат ОЛАФ да ги снабдява с нужната информация и документи? Освен това знаем как завършват делата у нас, свързани с ОЛАФ…

За шумната акция в Плевен също има доста въпросителни. Дейността на задържаните лица не е някаква тайна. Липсва обаче конкретика в обвиненията, обещава се тепърва да се търсят доказателства и свидетели. Това е доста странно. Възикват съмнения, дали сегашните фойерверки не са предназначени: А/ да се посочи какво става в град, където кметът не е от ГЕРБ; Б/ да се заглуши скандалът „Цацаров – ЦУМ – газ”?

Към подобни мисли навеждат и активните изяви на председателя на Специализираната прокуратура г-н Иван Гешев. Той сякаш иска да ни внуши, че близкото обкръжение на главния прокурор, е сплотено и силно като юмрук. Железен юмрук.

Ваши Превъзходителства! Българските граждани няма да се вдигнат на протести срещу своеволията на държавното обвинение и очевидният диктат на прокуратурата. Особеност на националния характер на българина е „да не се самосезира” за злото, докато то не го засегне лично. Не сме като поляци, унгарци, французи, румънци, сърби, гърци, италианци и пр., които защитават правата и свободата си с протести. Ние сме свикнали с малко права и с още по-малко свобода…

Няма да ви занимавам сега със случаите на репресивни действия от страна на прокуратурата към бизнесмени, журналисти и граждани, които критикуват властта и действията на магистратурата. Вие ги знаете.

Ще припомня само, че недоверието в държавното обвинение е 94%, а доверието – 6%. Най-ниско в цяла Европа! Затова пък сме първи по корупция не само в Европа, но и в голяма част от останалия свят.

Молбата ми е да предприемете действия за промяна на положението в България. Без да се намесвате във вътрешните ни работи, защото сме суверенна държава. Тоест бяхме, сега сме окупирана: от мафията в съюз с прокуратурата. Дали ще настоявате да се изпратят тук европейски наблюдатели-магистрати, за извършване на независима проверка на споменатите случаи или ще призовете да се започнат радикални реформи – все едно. Но направете нещо, защото повече така не се живее.

Огнян Стефанов,

Издател на Фрог нюз

Г-да посланици, намесете се! Спрете прокурорския произвол!

http://frognews.bg