Един шамар аванс

Историята за Веселин Марешки и депутатския му имунитет стана бурлеска. За две седмици сюжетът мина през около седем фази на развитие. Започна заради един шамар, споделя нещастният политик и разказва история, в която той ударил един „такъв“ на варненски общинар. Общинарят се оплакал, Марешки го арестували, после – дело, след делото- главният прокурор Цацаров иска да отнеме едва проходилия депутатки имунитет. Заради шамара.
За две седмици прелюдията от медийни изяви на Веселин Марешки премина от началната фаза на: „Не съм влязъл в парламента да се крия!“, през „Няма да си дам имунитета доброволно!“ до… „Отказвам се доброволно от имунитета си, ще съдя България“.
Цялата сага на героя на парламента завърши с тъжно споделяне, че се чувства стресиран и репресиран. Но сагата постави голям въпрос за решаване на съда. Е ли е един шамар побой и редно ли е хората да страдат заради един шамар, изяден от друг? Тук практиката мълчи. Защото Марешки е прецедент в НС. Парламентът е преживял много. Депутати са си разменяли юмруци, били са бити от протестиращи. Тълпа е разбивала парламента. Но Марешки е пръв кандидат за отнемане на имунитет заради един шамар. Може би според него, ако бяха два или три, щеше да е по-сериозно. Отсега чакаме развитието на тази прелюбопитна история. Защото прокуратурата е готова с обвинението, но дали на съда ще му стигне за доказателство един ошамаросан или ще му трябват повече на брой доказателства (респ. шамари).
Предизвикателствата по заплетения казус предстоят, но Марешки, макар и без имунитет, ще продължава да бъде наш роден избраник. Пръв сред равни. С един шамар аванс пред другите.

Милена Николова

Резултат с изображение за Марешки

http://duma.bg