Епископ Евлогий Адрианополски: Държавата остава в дълг към нашето общество в посока духовната грамотност на нацията

Фокус: Игумен Евлогий, по какъв начин Рилската света обител се подготвя за посрещането на най-големия християнски празник – Възкресение Христово?
Епископ Евлогий Адрианополски: С Божия помощ това, което правим всяка година в навечерието на този най – голям празник на християните с усилни богослужения, които започнаха от неделя вечер, всеки ден от 07.00 сутринта и от 19.00 вечерта имаме специални богослужебни последования. С почистване на Светата обител, украсяване, за да може атмосферата да бъде празнична и да може всеки един посетител на Рилската обител и всеки неин обитател да почувства тази неземна радост, която ни носи Възкресението Христово.
Фокус: Очаквате ли много гости?
Епископ Евлогий Адрианополски: Ако е хубаво времето по всяка вероятност ще има много поклонници, както беше и на Цветница. Това е празникът на празниците, както ние го наричаме в Църквата и всяко християнско сърце търси това велико преживяване, и който посети Светата обител, също ще го получи.
Фокус: Какво предвиждате като инициативи, служби да се случат и как ще посрещнете самия празник?
Епископ Евлогий Адрианополски: Големите богослужебни последования вече започнаха, но най – вече в четвъртък сутринта ще се проведе Света Василиева литургия, която е по – продължителна, с повече молитвословия от страна на свещенослужителите, църковните певци, с извършване на Велик маслосвет, освещаване на елей, с който се помазват за здраве присъстващите, а и упоменаваме и всички болни. Вечерта се извършва така нареченото последование на четенето на 12-те евангелия, четене на дванадесет евангелски текста, които запознават присъстващите с последните дни от земното пребиваване на Исус Христос. Неговото залавяне, съдът над него, разпятието, кръстната смърт и разбира се възкресението, което е кулминацията на празника. На Велики петък сутринта имаме също така наречените царски часове, четат се специални четива и песнопения, а вечерта се извършва последованието на опело Христово, също един много важен момент. Сутринта на Велики петък се изнася разпятието , а вечерта се извършва неговото опело на Господ Исус Христос. В събота сутринта имаме също Света Божествена литургия и вечерта около 23 .15 часа започва всенощното Богослужение с провъзгласяне Възкресението Христово в полунощ, , след което богослужението започва в храма до два и половина през нощта. На следващия ден Неделя сутринта няма богослужение, защото то е извършено през нощта, а след обяд от 17.00 часа имаме така нареченото второ Възкресение с четене на евангелския текст за Възкресението Христово на няколко езика, за да може ако има присъстващи от други националности, също да чуят словото Божие на своя език. А и най – вече това е демонстрация на Светата църква , че животът благовенствието на Господ Исус Христос , неговият завършек на земята и Възкресението, са за всички народи. Не са за някой избран народ, а за всички хора по света. Следващите дни са Светли понеделник, Светли вторник, сряда, четвъртък има възкресни празнични богослужения и на Светли Петък всяка година в Рилската света обител след божествената литургия сутринта, се изнася чудотворната икона на Света Богородица, която се покои в светата обител и пред храма извършваме празничен водосвет, това е на Светли петък и това е един от трите пъти в годината, в които се отваря, изнася иконата от нейното местообиталище и всички поклонници могат да се поклонят пред нея, да целунат и да получат благословение от Света Богородица .
Фокус: Променя ли се нагласата, вижданията и очакванията на всички тези хора, които идват всяка година на този празник в Рилската света обител?
Епископ Евлогий Адрианополски: Все повече хората обръщат внимание на събитията, не само в живота около тях, но и това, което самата Църква преживява и благовенства на хората и ги учи. Поколенията се сменят, не са едни и същи, но наред с модернизма, който нахлува в нашия живот , мисля че и вярата във Възкръсналия Христос се усилва. Разбира се, не напълно осъзната, липсата на вероучение, което много пъти го повтаряме, оказва своят негативен отпечатък в съзнанието на хората, но когато човек търси, той намира. Вече има достатъчно църковна литература и всеки, който малко или много жадува да обогати своите познания, може да намери подходящите четива и те спомагат, особено четене на светата Библия. Те спомагат на българите да преосмислят много неща в живота, да оформят своят мироглед в една правилна посока, която Бог ни е очертал и всеки, който желае да върви в тази посока и по този път . И наблюдава се, че интересът се увеличава. Много млади хора стават все по – грамотни, дори и от своите възрастни близки, което е добре, но то не е организирано. Държавата остава в дълг към нашето общество в тази посока по духовната грамотност на нацията. Вашата община бих я посочил за пример на всички останали, където по един много непринуден начин, без да се упражнява някакъв натиск върху децата, съвсем доброволно и смятам, че те с радост възприемат тази жива вода, която им се дава в часовете по вероучение и аз съм убеден, че в близко бъдеще това преподаване ще даде своите добри плодове за община Кюстендил и тя да бъде за пример на всички останали.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Резултат с изображение за Рилския манастир

агенция „Фокус“