Замитане на справедливостта

Сигурен съм че накрая ще се стигне до това приемливо  за всички решение, касаещо движението по пътищата – ескортите на суперважни бизнесмени, дори и на такива от сенчестия, че дори мрачния бизнес, да получават правото да слагат сини лампи, сирени и специален режим на движение. Тогава и те ще си нарушават спокойно законите (сиреч няма да ги нарушават) и ние ще придобием навика сами да си спираме в канавките, че да не им пречим.

Това, което се случи на колегите от Нова телевизия – една от най-великолепните журналистки напоследък Мария Милкова и оператора Огнян Пенев – на магистрала “Тракия” буди отчаяние. Ако Темида имаше възможност, щеше да свали превръзката от очите си, да я превърне в примка и с радост да си ритне столчето.

Оня ден едно момче се оплака пред вестник “Труд”, че връщайки се от състезание в чужбина, е бил арестуван и обвинен в побоя над журналистите. Стилян Георгиев и Румен Мишев, състезатели по бразилско жиу-жицу, се връщат със семействата си и със златни медали от Белград и били задържани за 72 часа по обвинение, че те са биячите. Сега ще съдят Нова. Обаче как стана така, че точно те бяха задържани при очевидното си алиби?

Ако започвате да се обърквате кой, какво и защо прави нещо, ще ви кажа: така започва замитането на истината. “Тука има, тука нема” – старата игра, дето слагаш фактите в една чашка, въртиш, въртиш и накрая обществото пие студена вода с марка “Липса на справедливост”.

Ето какво се случва, без да съдя никого. На магистрала “Тракия” се носи нормална, среднобългарска кола в рамките на закона. Под 140 километра в час. Автомобилът с двамата колеги изпреварва друг автомобил, който пърпори с още по-безопасна и съобразена с условията на пътя скорост. Приближава ескорт от две лимузини (или колкото са там), залепват се зад “охлювите” и святкат, свиркат – кой знае какво, но става конфликт. “Малките” най-вероятно не скачат в канавката доброволно, а държат да ползват правото си в рамките на разрешената скорост да приключат с маневрата. Няма да се придържам към нито една от версиите. Има някои очевидни неща и неоспорими в същото време.

Първо, ако ескортът и хората в него смятат, че са били застрашени от “бавното каране” на колегата Оги, това означава, че са били в брутално нарушение на правилата за движение по пътищата, за което по новите закони се свалят знаците, отнема се книжката. Нещо жестоко е при новите поправки – не ви трябва да сте обикновен човек.
Второ, в продължение на километър и нещо ВИП ескортът натиска “наглите не-ВИП-персони” да отбият встрани.
Трето, пребиват от бой шофьора и крадат чужда собственост. Само да припомним, че един герой от времената на протестите беше арестуван и осъден ефективно на 3 години затвор само за заплаха за убийство на журналист.
Четвърто, което е много страшно. Ескортът прегражда магистралата и се трупа опашка от коли, което е изключително опасно. Всеки разсеян шофьор отзад може да предизвика инцидент с много жертви. Нарича се верижна катастрофа.
От цялата история дотук могат да се направят няколко извода.

Първият е: Що за охрана! Идеята на професионалната охрана е да избягва всяка заплаха по време на ескорта. Ако един бавен автомобил може да застраши живота на ВИП персоната, някой трябва да си помисли какви хора го превозват.

Вторият: Що за охрана! Идеята на професионалната охрана е да не въвлича ВИП персоната в неподозирани ситуации. Ами ако това беше засада?

Но да ги оставим тях на мира. Идват фактите от деянието.

Колите, които са участвали в инцидента, са ясни. Това означава, че следствието трябва да е изключително улеснено. Например ако някой от нас, обикновените хора, са допуснали грешката да участват в инцидент и автомобилът е ясен, в КАТ ти казват: “Вие ли управлявахте автомобила? Ако не знаете кой е, вие носите отговорност. Точка!” Тоест водачите на МПС са ясни. Веднага след това те могат да бъдат разпитани и да кажат кой какво е направил, ако не го сторят, те възпрепятстват правосъдието или лъжесвидетелстват, което също е престъпление.

Да приемем, че операторът е виновен и с главата си е чупил нежните ръчички на охраната. Невинни са! Ако тези здрави момчета наистина са невинни, да вземат да върнат телефона и всички да видим какво точно има в заснетото видео. Тогава те ще докажат как озверелите Мария Милкова и Огнян Пенев са се опитали да ги изтребят съвсем нарочно… Обаче отсега да ви кажа – няма да видим записа.

Идва много интересният въпрос. Откъде дойдоха имената на тези, които не са били в България и кой ги е поднесъл на Нова телевизия – остава загадка. Не е загадка обаче идеята. А тя е да се размие случаят до ниво, в което никой нищо не е казал, нищо не е ясно и в съда всички обвинения да паднат. Едно е сигурно – на колегите животът вече им е вгорчен, както и на тези, дето са невинни и посочени от някого.

Ето затова предлагам съвсем сериозно Народното събрание да приеме закон за защита на ВИП персоните в България, да им дадат по един буркан и сирени и да можем да се опазваме овреме както от тях, така и от правосъдието.

Насилник получи пробация за нападение на пътя

Две години пробация и две години общественополезен труд получи 32-годишният Ангел Радичев от Карнобат, който през август 2016 г. засече автобус на магистрала „Тракия“ и принуди шофьора му да спре. Последваха обиди и закани за физическа разправа пред 48 пътници в автобуса, сред които и четири деца. Ученици заснеха инцидента и нападението стана водеща новина в повечето телевизии. Нападателят обаче се споразумя с прокуратурата и получи възможно най-леката присъда.

От Емил Спахийски

trud.bg