Зам.-министър – „шегаджия“ и вицепремиер – хулиган

Павел Тенев плюс Валери Симеонов е равно на обикновен „патриотизъм“

Скандал избухна със снимка на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев. Фотото, появило се във Фейсбук, показва Тенев в музея „Гревен“ в Париж през 2008-а. Пред восъчни фигури той е опънал ръка в хитлеристки поздрав. Днес, години по-късно, при появата в социалните мрежи на идиотското изображение, прясно назначеният управник направил опит да я заличи от профила си. След което скандалът се разрасна още повече.

„Оставка“, написаха във Фейсбук. Депутатът от БСП Александър Симов също реагира възмутено: „Павел Тенев (от квотата на патриотите) се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито. Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на „Треблинка“ и „Освиенцим“, геноцидът, Холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега, някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо.“

Вместо да оттегли кадъра си от властта, лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов плътно застана зад своя човек. „Несериозни работи. Нямам Фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим – че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов (бел. а. – Александър Симов)“, коментира Симеонов пред „Сега“.

В опит напълно да омаловажи скандалния кадър вицепремиерът си припомня, че през 70-те бил на лагер край Бухенвалд и неглижиращо добавя: „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там… Дали някой не може сега да каже: „Подавай оставка и се прибирай на село.“

Безспорно е, че така наречената шега на Павел Тенев е лишена от историческа памет, всякакъв вкус и здрав разум. Впрочем, навсякъде по света има закони, които осъждат употребата на нацистки символи. Тенев, който дълго се ослушва преди да подаде оставка, е само заместник министър обаче. Валери Симеонов, чието хулиганско поведение рецидивира в българския политически живот, е цял вицепремиер.

Бихме казали, че уравнението зам.-министър – „шегаджия“ плюс вицепремиер – хулиган е равно на оставка. В нашия случай може да бъде и друго – обикновен „патриотизъм“. (Аналогията с филма „Обикновен фашизъм“ на Михаил Ром не е случайна).

Таня Джоева

http://pogled.info