И Манчестър също…

И Манчестър също влезе в дългия списък на окървавени градове. Попитах един от най-добрите експерти по международни отношения и сигурност – Димитър Гърдев, какво ново вижда в поредната касапница и той каза: „Можеш да си подготвиш темплейт (шаблон) на анализ и само да сменяш имената на градовете.“ Уви, пак е прав.

Зловещият художник на тази поредица кървави картини е един и същ, темата е една и съща, причините – едни и същи, само пейзажът и жертвите са различни. Едно нещо така и не се признава на глас – това в Манчестър не е просто терористичен акт. Вярно е, че дори ООН не дава точно определение какво е тероризъм, но за хората няма никакво съмнение – ужас. Това е война.

В класическия му вид приемаме тероризма като акт на принуда. Има конкретни искания – ако не освободите този списък от политически затворници, ще взривяваме всичко наред; ако не се махнете от родината ми, ще убиваме всеки ваш войник. Има условие. Сега не е така. От години ние не чуваме никакви искания, преди да се случи терористичен акт. Те просто идват, взривяват се и след това настъпва мълчание до следващия град в поредната европейска държава. Няма защитени страни, няма обезпечени нации. Един от убийците в „Шарли“ беше казал на една от журналистките: „Покай се, повярвай в Господ!“

Германия, която отвори вратите си за стотици хиляди мигранти, която им даде подслон, пари, възможности… не остана защитена. Швеция!!! Тази държава, която се справя най-добре с интеграцията на преселници, също бе ударена.

Това, на което сме свидетели, е изнесена война на територията на САЩ и Европа. Чиста диверсионна война. В този тип военна тактика се изпълнява стратегическата задача да се подриват устоите на начин на живот на противника. Терорът в случая е оръжие.

Върховната изява на живота е тържеството. То се проявява по различен начин. Коледните празници – Германия е ударена; национални празници, краят на Европейското първенство по футбол – Ница; концерти – „Батаклан“ в Париж и сега в Манчестър. Хората днес се оглеждат, изпълнени със страх, при началото на всеки концерт, на входа на метрото, когато купуват зеленчуци и плодове на пазара. Ако войната е налагане на воля, организаторите на тази диверсионна война се справят чудесно.

На фона на огромната финансова криза, на фона на миграционния кошмар – ако добавим ужаса от кървави удари, трябва да отбележим, че Европа е в изострена тревожност с направление за граничните отделения на психиатрията.

Този терор не е непознат на човечеството. Този начин на диверсионна война е познат от времената на юдейските въстания срещу римляните, когато всеки, който се чувства истински бунтар, се е чувствал длъжен да си намери сика (малък остър нож, труден за намиране) и да напада всеки римски воин. Това правят днес палестинците срещу евреите. Това правят и тези, които са облъчени от идеологията на ДАЕШ („Ислямска държава“). Те са обучени, те са обработени психически, а понякога дори с психотропни вещества в стил „Манджурския кандидат“ (без никакво преувеличение и без никакви теории на конспирацията – има стотици доказателства за обработени бойци на терористичната организация в Сирия).

Стотици индоктринирани младежи са подготвени за самостоятелни действия и активирането им става най-често дистанционно. Ще отбележите, че повечето от атентаторите напоследък са все хора, които са били зависими от алкохол, наркотици, с криминално досие и/или доста нестабилни психически. Много от тях са приели исляма не защото вярват, а защото са вербувани и подготвени точно за такива удари.

На територията на ДАЕШ употребата на алкохол или наркотик се наказва със смърт. Дори пушенето на цигари е забранено. Така че когато ни навират в очите тези, че тия хора били от ДАЕШ – не е така. Това обикновено са глупави момчета с объркан живот, които са употребени като оръжия. Никой нормален човек не би се взривил заради някакви си девици в отвъдното, ако живее дори на социални помощи в Англия или Франция.

Не съм и много склонен да приемам тезата, че тази диверсионна война е породена от социалната несправедливост в арабския свят. Традицията там е такава, че господарят се почита, и никой не уважава господар, който не е безсрамно богат. Точно затова никой не е дошъл от Сирия, Ирак, дори Саудитска Арабия, за да се взривява в Европа. Но интересният въпрос е кой движи цялата тази война. Ясно е, че става въпрос за контрол върху световното имане, но защо?

И Манчестър също… такива атаки ще идват, ще идват. Дори понякога непотърсени, защото тези стотици индоктринирани безумци все някога ще изтрещят.

Този път Тръмп е невинен – не е казал нищо на Русия

Изненадващо, но този път отчаяните хилъристи в САЩ не намериха нищо смущаващо в поведението на президента Доналд Тръмп. Не е скрил и не е казал нищо на руснаците – така може да се обобщи ситуацията. Само преди няколко дни противниците на държавния глава го обвиниха, че по време на срещата си с външния министър на Русия – Сергей Лавров, е издал изключителна тайна във връзка с предстоящи терористични актове. Тайната била толкова голяма, че всички журналисти и дори чистачи на молове са я знаели, с изключение на Русия. След кървавата драма в Манчестър обвинения няма. Поне засега. Никой не успя да обясни обаче защо предупреждение към цивилизована държава за подготвян терористичен акт е издаване на държавна тайна.

От

http://trud.bg