И на баницата мекото…

ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Това, което се говореше в средите на енергетиците от няколко години и постепенно стана публична тайна, днес е факт. Желаещи не липсват, все пак става въпрос за бизнес, чиито приходи са милиардни и гарантирани. Вече има подадени обвързващи оферти, а кандидатите са както частни дружества, така и компании със значително държавно участие в лицето на румънската Electrica. Досега за електроснабдяването и електроразпределението на част от българите се грижеше фирма, собственост на чешката държава. От утре току-виж дружеството с преобладаващо участие на румънската държава поеме щафетата. Което прави резонен въпроса ние, българите, държава нямаме ли? Може и да имаме, но очевидно тя е над тези неща.
Вчера министър Теменужка Петкова заяви, че за покупката на бизнеса на ЧЕЗ ще е нужен сериозен ресурс не само за придобиването му, но и за инвестиции и за поддръжка на мрежата. С други думи, България няма да участва и няма да прави опит да откупи собствеността си обратно. Така де, защо да се морят висшите ни държавни чиновници, като четвърт век се глезят на работата с лекото и на баницата с мекото? Ами то, погледнато отвсякъде, покупката на бизнеса на ЧЕЗ си е тегоба.
Ще трябва да се работи с милиони дребни и капризни клиенти; да се поддържат инфраструктури, потребителски центрове, мрежи, аварийни групи; да се води сложно счетоводство – едно за целите на регулирането, друго за данъчни цели; да се оптимизират разходи, да се гарантират приходи; да се съблюдават изискванията на лицензите и да се правят още куп досадни неща.
Друго си е да дойдат наготово едни пари от еврофондовете, да се опъне с тях някоя магистрала, някоя тангента, в краен случай спортна зала в село със стотина жители. Колко му е! Строим, режем лентата и забравяме! Резултатите са видими, грижи никакви и напред към следващия обект, към следващото ленторязане и поредните фанфари, огласени чрез всички телевизии до лапнишараните, които не свалят очи от мониторите. И които все още си мислят, че имат държава. Уви, нямат!
Държава, която разчита единствено на парите на Брюксел, която се чуди как да прехвърли ангажиментите си на частни компании и абдикира от здравеопазване, образование, комунални услуги, е нищо повече от територия. Дори Албания е повече държава от нас. През 2013 г. албанците не се поколебаха да отнемат лиценза на ЧЕЗ и след година възстановиха собствеността върху електроснабдяването си. И не пищяха, че е скъпо, и не се измъкваха с оправдания, че ще е нужен „сериозен ресурс“. Несериозно е да се твърди, че 300 млн. евро (колкото се предполага, че ще струват акциите на ЧЕЗ) са „сериозен ресурс“, когато става въпрос за достойнството на държавата и за сигурността на гражданите й. Само че на нашите чиновници не им пука ни за държава, ни за граждани. Те си търсят на баницата мекото.

Светла Василева

Резултат с изображение за ЧЕЗ

http://duma.bg