Кънчо Стойчев: 27 години сме на чело на класацията по корумпираност

В последните 27 години България стои в челото на класацията по корумпираност, изключително важно е да има сериозен дебат около вота на недоверие. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ социологът и президент на глобалната асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев по повод инициирания от опозицията вот на недоверие срещу правителството на тема „корупция“.

Според него, обаче, въпреки притеснителните индекси, България далеч не е най-корумпираната страна, като подобен проблем съществува пред всички световни лидери, които умело успяват да го замаскират. „Корупцията, особено на ниско и на общинско равнище, e повсеместно явление. Нещо, което се е превърнало в норма на живот и нещо, което, за съжаление, вече повечето хора не забелязват. Така че, такъв дебат и сериозно обсъждане на въпроса са необходими. Колко до това дали ще падне или няма да падне правителството, мисля, че всеки здравомислещ се досеща, че е малко вероятно това да се случи. Но пък дано бъде здравословен дебат.“, коментира Кънчо Стойчев и допълни, че обикновено корупцията е явление сред управляващите, тъй като тя неизменно е свързана с властта.

Според него е малко вероятно по време на дебатите около вота на недоверие ГЕРБ да нанесе „смъртоносен удар“ на опозицията. Стойчев апелира към управляващата партия да подходи сериозно към аргументите на опозицията. Той посочи, че обект на обсъжданията ще бъдат последните 8 години, в които ГЕРБ управлява страната.

Кънчо Стойчев увери, че Българското председателство на Съвета на ЕС няма как да бъде застрашено или саботирано.

Кънчо Стойчев: 27 години сме на чело на класацията по корумпираност

cross.bg