Мрете, но плащайте

Само ден след кървавата касапница в Санкт Петербург, която отново показа кой е истинският общ враг на цивилизования свят, шефът на НАТО Столтенберг запя старата песен. Страните членки на алианса трябвало да увеличат разходите си за отбрана, а като причина изтъкна „географската близост на Европа“ до райони като Русия, Сирия и Ирак.
Русия не се изместила от Европа, огромна част от нея си е тук, но да оставим настрани невежеството на господина – проявено било поради тенденциозност, било поради незнание. Скандалното е, че с подобно криворазбрано „партньорство“, каквото ни се е натресло, държави като нашата няма да стигнат доникъде. А най-срамното е, че нашите управници за разлика от други страни не смеят да приканят НАТО, респ. САЩ, да си плащат за базите, които ползват на наша територия, както е навсякъде по света. Поне от кумова срама, хей така като символична сделка „за протокола“.
Безсмислено е да говорим въобще за някакви национално отговорни приоритети на истински държавници, които мислят и работят за подобряване на жизнения стандарт на народа си. Такива отдавна няма. Българите са оставени на доизживяване, както и всички социални сфери. Но интересите и апетитите на НАТО трябва да бъдат задоволени с предимство. Защото тази политика гарантира стабилност на управлението на Борисов и ГЕРБ. Взаимно ги крепи с „началниците“ отвън в доубиването на народ и държава.
Най-тъжното в тази цинична отровна среда е, че нормалните хора се чувстват абсолютно безсилни и безпомощни да променят нещо. Най-бедната държава в Европа, доведена до просешка тояга не без помощта на същите външни господари, трябва да налива още пари, за да брани мизерията си. От какво? От измислени врагове като Русия и от тероризъм, който те и всеобщото късогледство, криворазбраната цивилизация и толерантност ни привнесоха, без да им се вижда краят.

Валентин Георгиев

http://duma.bg