Не целувай ръка на палача си

Открай време най-голямата мъка на ГЕРБ е да бъдат изпреварени в някоя добра идея от БСП! Подобни хапки винаги са били трудни за преглъщане от сегашното мнозинство, но им се налага да се задавят предколедно.
Иде реч за мораториума на новите лекарства.
Разбира се, едва ли някой се е съмнявал в  наглостта и безочието на Цветанов и сие, но за него и ГЕРБ най-лесната кражба е кражбата на идеи. Само че, уважаеми тежко болни, не забравяйте кой с охота и без да му мигне окото подписа само преди дни смъртните ви присъди и утре не целувайте ръка на палачите си!
Предполагаемият сценарий от есента насам: някой казал на Бащицата, че със спирането на „новите молекули“ ще бъдат спестени едни пари – около 25-30 млн. лв. Щом е за спестяване на пари от каквото и да било, стига да не е от магистрали, Бащицата дава благословията си и се разпорежда депутатите от партията под строй да гласуват за мораториума. Онова, което очевидно управляващите не са очаквали, бе активната позиция на болните и близките им, подкрепени от лекарите. Не са очаквали и толкова сериозен отпор от опозицията, която вчера бе категорична, че единственият начин да бъде измит позорът от това бездушно и неморално решение на мнозинството, е актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г.!
Осъзнал грешката, Бащицата с обичайната си плоска хитрост започва да бие отбой по заобиколни пътища – явно някой му е обяснил, че тези „молекули“ не са онези и той самият става за резил с безумния мораториум. Затова беше хвърлянето на прах в очите с измислената „комисия“ към МЗ, която уж трябваше да решава кой какви лекарства да получава – прозрачен опит да бъде заобикалян собственият им недоизкусурен закон и явно набързо взето решение извън първоначалния сценарий.
Водили били преговори с пациентски организации. Но едва ли тези „пациентски организации“ са представлявали онези болни хора, които в студа и снега протестираха пред чуждите посолства и пред парламента, но със сигурност са били проправителствените организации! И пак ситуация извън сценария.
Та се стигна дотам каката на Бащицата да дава изявления по медиите, че мораториумът е грешка. Е, каката не взема решения по политиките в здравеопазването, но пък служи за „човешки“ пиар на братчето-Бащица. Стар, изпитан, но плосък номер.
Усетили безславния финал на „сценария“ си, управляващите се разшетаха в спешен порядък. Бащицата бил казал на Нинова, че ще мисли, Цветанов бил обещал да се изкоментира проблемът в парламентарната група и т.н., и т.н. Все познати и добре известни номера на шикалкавене на ГЕРБ. Естествено, големият въпрос пред партията е как да извърти нещата, та да изглежда, че не те бият отбой, а по тяхна идея параграф 6 отпада. Те така и щяха да направят, но например през януари-февруари, ама пустата опозиция като ги изпревари…
Днес обаче за пореден път стана ясно, единствената цел на партийния им лидер е Той да бъде в бяло и винаги да се явява като спасител. Независимо дали цената за това е здравето на българските деца и млади хора, дали са доходите на възрастните ни родители.

Аида Паникян

Резултат с изображение за цветанов борисов

http://duma.bg