Пак токов удар?

Електроенергетиката съвсем го удари през просото. Не е минал и месец откак регулаторът вдигна цената на тока (заради почти 30% скок на синьото гориво), и ей на, заваляха искания за ново увеличение – от електроразпределителните и от електроснабдителните дружества; от Националната електрическа компания и от Електроенергийния системен оператор. Че дори и от АЕЦ „Козлодуй“ и от държавната ТЕЦ „Марица изток“-2. Искат си по-високи цени и това е. Кой с близо 9% като ЧЕЗ, кой по-скромно с по 1-2% като ЕВН и „Енерго про“ за дневната тарифа при битовите потребители. За нощната и трите дружества искат 8-9% увеличение. Държавните производители са къде по-смели. ТЕЦ „Марица изток“-2 е заявила 19% по-високи цени, а АЕЦ „Козлодуй“ (дръжте се!) цели 94%.
Каква стана тя? Попълниха енергийните компании екселските таблици, спуснати от регулатора, написаха си „необходимите приходи“, както е по наредба, и след месец ще имат резултат. Предизвестен. Битовите потребители и те. От 1 юли ще имаме нови, още по-високи от сегашните цени на тока!
Вероятно след седмица ще „влезем“ във филма „Борисов“ – трети сезон. На приказките за стабилност, на обещанията за надграждане и на призивите да сме спокойни, се наслушахме. Че ще има още от същото, е ясно. Че енергетиката, управлявана от счетоводители, е на ръба на възможностите си, вече е публична тайна. Само дето потребителските ни джобове съвсем изтъняха и не могат да посрещат елементарни нужди, камо ли още и още увеличения, било на ток, било на газ. Това не е проблем на енергетиците, но пък е проблем на онзи, който вече се хвали с хеттрик в управлението на държавата. Защото веднъж вече сърбахме попарата на високите цени. На тока. Не беше толкова отдавна…

Светла Василева

Резултат с изображение за Електроенергетиката

http://duma.bg