Пенсионерите – виновни и излишни

Да те предадат децата и внуците, които си отгледал, е тежко, тъжно, срамно и страшно! Такава участ сполетя българските пенсионери. Днес те са изоставени и забравени. На мнозина от тях децата им не са в България – поеха по света да си търсят хляба, да си намерят по-добра реализация като специалисти, да живеят по-добре от родителите и от дедите си. Останалите тук пенсионери са забравени от управниците. И още по-лошо – те са напълно отречени от своите питомци, които управляват държавата вече повече от четвърт век. Веднага след промяната те станаха

изкупителната жертва

на провъзгласилите се за демократи техни синове, дъщери, внуци.
Всички трудови хора, работили съвестно, самоотвержено, честно и безкористно за благоденствието и просперитета на страната, гръмогласно бяха обявени за виновни. Не им се признаха заслугите за изграждането на фабрики, заводи, стопанства. И още по-лошо –  пенсионерите бяха обявени за виновни за всичките неуспехи, за неудачите в икономиката, за несполуките в живота, който е имала страната ни по времето на трудовия им стаж. Те, възрастните, пенсионерите, болните, инвалидите, бяха провъзгласени за некадърни, за неспособни, причината, поради която младите не могат да бъдат успешни, богати и щастливи. Пенсионерите станаха изкупителната жертва на новите управници. В сегашно време те са най-тежкото бреме за държавата. Те са излишните в нея. Наказани бяха най-жестоко! Първо им определиха такива пенсии, че по-добре е да не бяха ги оставили живи. Защото кой пенсионер може сам да си плаща разноските за жилището – ток, вода, парно, подходяща храна и лекарства, които непрекъснато се повишават? Тук се изключва групата на малцинството, която получава определения таван на пенсиите. Всички останали, работили по 30-40 години като учители, лекари, университетски преподаватели, инженери, икономисти и други специалисти, са с унизително малки пенсии. Наскоро прочетох покъртително писмо на млада жена за участта, сполетяла нейната майка след 30-40 години трудов стаж като

лекарка, спасявала стотици животи

Сега жената се „радва“ на 137 лв. пенсия, за която й съобщават от НОИ със съответния документ.
За пенсионерите стана много трудно с новите „правила“ в здравеопазването. Прескъпо стана стоматологичното лечение, още по-скъпи станаха операциите на очи, стави. Управниците ще кажат, че дадоха безплатни лекарства за хипертониците, но това е пълна заблуда! Отнася се за най-новите „попълнения“ на армията от хипертоници, като им се предоставят безплатно най-евтините лекарства. Това е само за замазване на големия здравословен проблем у нас!
Истината е, че нашите управници все с пенсиите се заиграват. Безсрамно и безсъвестно се чудят кога и какви трохи да подхвърлят на родителите си, на дедите си, които залъка са си делили, за да ги отгледат и изучат. Заслужена ли е тази участ? Защо не се погледнат управниците ни? Защо не виждат самите те какви доходи получават? Защо непрекъснато сравняват своите доходи с парите на управниците от Европейския съюз? Защо не говорят, не виждат какви са доходите на българските пенсионери спрямо европейските пенсионери?

Когато държавата е в криза, злото трябва да бъде поделено

като по-силните и по-заможните трябва да поемат по-тежката част! Кога нашите управници сами ще намалят огромните си доходи, кога ще престанат да живеят в излишества, за да осигурят по-приличен живот за своите родители и деди?
Възрастните хора у нас даже не знаят истинските суми, които техните деца взимат за себе си от общата хазна, но водят държавата неуспешно. Едва ли е имало друг път такова незачитане на старите хора. Древна мъдрост гласи, че да не се почитат старите хора, означава да се руши сутрин къщата, в която ще се спи вечерта. Повечето от нашите управници отиват вече към вечерта в живота си, към своята старост. Мислят ли те, че ги чака същата, даже по-лоша участ, каквато те определиха за родителите си? Надали.
Такава егоистична и жестока несправедливост като днешната не е традиционна за българина, не я е имало по нашите земи! Да се откажеш от предците си, да ги изоставиш в старост и да ги обречеш на бедност и мизерия – това не е характерно за българина! Затова и много възрастни не проумяват, не издържат на това унижение и си отиват от този свят без време!
Колко време се пазариха новите кандидати за властта все за пенсиите? И какво „измъдриха“ накрая – едно нищожно увеличение на най-малките пенсии, което ще ги изравни с доходите на другите, работили по половин век. Отново несправедливост, разделяне и противопоставяне и на пенсионерите у нас. Срам, голям срам и истински позор за родителите, които оставиха подредена държава, а децата им я разсипаха и превърнаха в жалко парче на географската карта, ставащо все по-безлюдно и тъжно!

Петра Ташева

Резултат с изображение за Пенсионери

http://duma.bg