Позициониране

Съветът за електронни медии има нов председател. Новоизбраната шефка София Владимирова обаче далеч не е онзи тип хора, за които може да кажеш, че са отдали живота си за медийното законодателство или за журналистиката като цяло. Госпожата разполага с има-няма десетина годинки като „репортер и сценарист“, а по-голямата част от шеметната й кариера е преминала в глазирането на компрометирани образи като провалената Румяна Желева. Това не попречи на Владимирова за втори път да спечели благоразположението на ГЕРБ. Като член на СЕМ тя е взимала заплата от април 2010 г. до юли 2013 г. – поне в това има опит.
Вярно е, че СЕМ се нуждае от промяна, от свеж полъх, който да оптимизира работата му. Способна ли е една 30 и няколко годишна жена, с малък, да не казваме нулев управленски опит, да ръководи държавен орган, чиято функция е да регулира медийното поведение, да „строява“ телевизии и сайтове, да предлага работещи законодателни инициативи? Регулаторът все повече заприличва на куха структура за трудоустрояване на политотговорни лица. Ще апострофирате, че никой не е знаел предварително за мениджърските и визионерските способности на предшественичката й Мария Стоянова… Там е и проблемът!
Свикнахме на отговорни постове да се слагат удобни лица, а професионализмът и опитът отдавна са желано, но не задължително условие. Гарантирано от ГЕРБ. Но те не са виновни – народът сам си ги избира всеки път, макар да е напълно наясно какво ще последва. Не е виновна Владимирова, нито пък трите й колежки, които я избраха за свой шеф. Когато предварителният подбор е извършен на принципа „аз на тебе, ти – не мене“, крайният резултат ще е аналогичен.
Може би е крайно време да се помисли как СЕМ да бъде изведен от изкуственото си превръщане в нищонезначеща структура. Пък дано в него, а и в други подобни звена, попадат можещи и знаещи хора, без значение от политическите пристрастия!

Павлета Давидова

http://duma.bg