Президентът Радев: Осъждането на нацизма трябва да е абсолютно задължително

„Въпросът е дали осъждаме тези явления или не. Осъждането на нацизма трябва да е абсолютно задължително, извинението е най-добрият подход”, категоричен е президентът Румен Радев по повод скандала с нацистките поздрави, който коства поста на заместник министър от „Обединените патриоти”.

„Не приемам подхода на властта, при който те се измъкват, отчитайки професионализма на хората”, коментира Радев.

По думите му проблемът с този скандал е много по-фундаментален отколкото изглежда.

„Историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Дори в Европа разделена от желязната завеса имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Трябва да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, категоричен е Радев.

Според него в обсъждането на скандала се внушава, че ако си обикновен гражданин подобни шеги са допустими, но ако си във властта са забранени. „Не става въпрос за позицията в обществото. Ролите много бързо се сменят, особено в наше време”, каза Радев.

Той добави, че действията при подобни скандали са въпрос на морален избор.

По повод искането на председателя на ВКС Лозан Панов да се срещне с президента Румен Радев, за да разговарят за съдебната реформа и „ЦУМ-гейт”, държавният глава каза, че проверки трябва да се извършват от подходящите институции.

„Аз ще изкажа моето становище по правосъдната реформа и наистина трябва да има сериозен дебат дали реформата трябва да е в дълбочина или не”, каза още Радев.

Читалищното дело е живото огнище на националното ни самосъзнание. Благодарение на общите усилия на млади и стари, даряващи време и средства, то се превърна в един от стълбовете на българския дух, каза още президентът на 34-тия конгрес на Съюза на народните читалища.

Държавният глава заяви, че ролята на читалищното дело е незаменима среда за изява на таланта и творческата самодейност, както и за опазването на фолклора и традициите. „Това уникално за Европа културно и обществено средище продължава да впечатлява с просветителската си мисия. И сега дори в най-отдалеченото кътче на България хората обогатяват ежедневието си благодарение на читалищната дейност“, допълни президентът.

Румен Радев подчерта, че във века на технологиите читалището трябва да вдъхновява следващите поколения от можещи и знаещи личности, да се превърне в мост между местните общности и света и да ги направи част от един все по-свързан и глобален информационен и културен обмен

trud.bg