Румен Радев в Панагюрище: Мъчениците на свободата са нашите благородници. Но вместо замъци ни завещаха костници

Мъчениците на свободата са нашите благородници. Но вместо замъци ни завещаха костници.

Това заяви президентът Румен Радев на честването в Панагюрище послучай 141 годишнина от Априлското въстание.

Българската пролет от 1876 г. ще трае само няколко дни, но тя ще промени съдбата на България завинаги, заяви държавният глава.

„След Априлското въстание не остават паметници на военни победи. Остават костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата. Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече „въстание на поети“. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България. Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали. Но никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата“, каза в словото си Румен Радев.

„Те са нашите благородници, които вместо замъци, ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание с Кървавото писмо, с Хвърковатата чета, с народната Княгиня, е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха съвестта на Европа и Русия. „Записките“ на Захари Стоянов са нашият епос, мъчениците му са нашите народни икони“, продължи президентът Радев.

„Поклон пред всички тях, защото техният патриотизъм – безсребърен, жертвен и просветлен е еталон за всяка епоха, особено днес. Поклон и вечна памет на героите от април 1876! да живее България!“, завърши словото си държавният глава.

Високият емоционален градус на площада създаде кметът на Панагюрище, който произнесе вълнуващо слово.

Никола Белишки поздрави множеството с „Христос Воскресе!“ И продължи: „Христо воскресе, за да ни покаже, че нашият живот е свобода!“

 „Жалка е дискусията имало ли е родство. Жалка е дискусията подарена ли ни е свободата от Изток или е благословена от Запад“, каза още в  емоционалната си реч кметът.

http://epicenter.bg