Румен Радев: Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с конституцията да сформирам специална комисия за разследване на ЦУМ гейт

Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с конституцията да сформирам специална комисия за разследване на ЦУМ гейт, заяви във Велинград президента Румен Радев по повод писмото до държавния глава на председателят на ВКС Лозан Панов.

Той съобщи, че вече е отговорил на писмото на Панов. И въпреки, че нямал намерение да съобщава какво точно е написал в него, президентът заяви, че споделя тревогата на Панов за състоянието на съдебната система, но допълни, че президентът не е следовател, нито разследващ орган.

Румен Радев се съгласи, че президентът има право на извън конституционна намеса, но уточни че председателят на ВКС спестява най-важното, какви са формите на тази намеса, а те са писмена и устна. „Това е нещо, което вече съм направил. Всички ние очакваме нашата съдебна система да докаже своята самостоятелност и независимост, а не да тръпне България какви са крамолите във ВСС.

Президентът потвърди пред журналисти, че на 30 май свиква КСНС по тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на България“. На съвета ще се разгледат обстойно тези рискове и заплахи, както от вътрешен, така и външен характер. Ще се представи състоянието на отговорните държавни органи и институции, които трябва да гарантират нашата сигурност и ще бъдат набелязани комплексни мерки за една всеобща политика, която да започне през необходимите нормативни промени, през персонални, организационни и ресурсни мерки, които трябва да се предприемат. Не искам въпросите за нашата сигурност да бъдат решавани на парче и конюктурно, заключи държавния глава.

Във Велинград президентът Румен Радев, който бе придружават от съпругата си, посети дневен център от семеен тип за деца и младежи, но там журналисти не бяха допуснати, заради спецификата на социалния дом. В центъра на града държавният глава и съпругата му бяха посрещнати от кмета на Велинград Костадин Коев, с който разговаряха за проблемите на общината.

http://blitz.bg