Сетила се Мара…

Изненадващо, направо сензационно – такива оценки се пръкнаха по медиите след новината, че още на първото си заседание кабинетът „Борисов 3“ решил да спира приватизацията. Какво точно се крие зад въпросния нов законопроект, който се предлага и има ли в него скрити козове? Има и още как. На първо място – нека си го кажем – идеята е като след дъжд качулка. Отдавна каквото имаше за грабене, го разграбиха. Магазинът вече е празен, чак сега се сещат да хлопнат кепенците. Но само на думи. И с промяна на правилата.
На второ място – досега ГЕРБ никога не е давал сигнали, че възнамерява да променя курса и да спира приватизацията. Хеле пък да „развива“ и „оздравява“ държавни предприятия – звучи като виц. И трето – нека не забравяме все пак кой е начело на икономическото ведомство в момента. Защото преди да стане министър, г-н Караниколов бе шеф именно на Агенцията за приватизация, а злите езици говорят, че е попаднал в „Борисов 3“ след ходатайството на онзи прословут #Кой, дето така и не се наяде.
„Вратичката“ или по-скоро чешмичката, от която още ще тече, се крие в обособените части на останалите все още държавни фирми от т.нар. забранителен списък. Предприятията в него са свързани с националната сигурност, но „обособени части“ от тях и дъщерни дружества ще могат се продават по предложение на МС и след одобрение от парламента. Досущ като на сергия – стига някой приближен олигарх, бизнесмен, политик или „чуждестранен инвеститор“ да си хареса нещо от държавната баница. Колко му е да се спретне една „специална процедура“. Дали пък хората на Борисов не си мислят вече, че са присвоили цялата държава? Или поне това, което е останало от нея.
Навремето бай Тошо казваше, че сме построили две Българии. Оказа се, че не е бил прав. Поне четири бяха – едната окрадоха, другата продадоха, третата си раздават, четвъртата дооглозгват.

Валентин Георгиев

http://duma.bg