Скандалът между Бойко и Валери. Какво всъщност се случва и защо

Крайно време е да се изясним – каква е управляващата коалиция? Между ГЕРБ и Патриотите ли, или между ГЕРБ и Тома Белев.

Смятам, че това бе посланието на Валери Симеонов, когато емоционално възкликна: „Не искам да виждам Бойко Борисов, той ме изработи за лифта на Банско“.

Кой всъщност е този Тома Белев и защо е толкова влиятелен? Кои са трите семейства, който скандират пред Министерския съвет и които са превърнали в поминък съсипията на зимния ни туризъм?

Вярно ли е, да речем, че въпросният Белев е нещо като комисар, по-скоро касиер, който прибира „парсата“ от определени бизнесмени?

Чувал съм разни истории в това отношение, за които не мога да се закълна, че са истина. Някой си решава да строи фабрика, вади си всички разрешителни, но внезапно се появяват „зелените“ и започват да обжалват. Систематично, на всички инстанции, пред всички институции. Примерно защото някакви си яребици гнездели точно и само на същия терен.

Човекът се видял в чудо, инвестицията му за милиони потъвала, но внезапно го посъветвали да се срещне с Белев. Дошъл Белев, извадил от джоба си едно листче с конкретна сума и дума не обелил.

Няколко дни по-късно жалбите били оттеглени, а фабриката започнала да се строи.

Случила ли се е тази история, клевета ли е, има ли и други такива истории? Такъв ли е проблемът и в Банско, да не би някой просто да не иска да си плати?

Впрочем това е без значение. По-важната тема е защо номерът на „зелените“ вечно минава пред премиера. Години и години наред. Ще има ли изобщо втори лифт в Банско и разширяване на ски-зоната, докато ГЕРБ са на власт?

Аз лично се съмнявам. Тук става за много пари, не за овошки, гургулици, зелени еуглени и смърчове. Може би и за интересите на друга държава (Швейцария?), която не иска Банско да просперира като световна зимна столица, може би и за интересите на друг, конкурентен български курорт…Легендите в тази посока са неизчерпаеми, няма да им даваме ухо засега.

В по-дълбинния план на антитезата „Борисов – Симеонов“ са стаени и други тревожни въпроси.

Възможно ли е, примерно, инатът да се пусне концесията за Банско да е симулативен, с провокационен ефект? Тоест, да цели не друго, а оставката на Валери Симеонов? Възможно ли е определени лобистки кръгове около премиера да предизвикват отстраняването на вицепремиера от правителството и да превръщат лифта в удобен повод? Възможно ли е главата на Симеонов да е залог ДПС да „омекоти“ тона към кабинета в навечерието на европредседателството?

Валери е „рендето“ на властта, гръмоотводът, в добрия смисъл на думата. За няколко месеца си спечели врагове по различни писти – от близкия до ГЕРБ и ДПС олигарх Кирил Домусчиев до мутрите-концесионери на плажове и дискотеки по морето.

За него се знае, че трудно влиза в „схеми“ и това е проблем за корумпирания елит, свикнал да просперира около държавната хазна.

Най-лесно е да го елиминират, като наранят егото му, като го провокират да се махне доброволно, съзнавайки, че е безкрайно честолюбив.

На това ми намирисва драмата с лифта. Дано греша. Противното би било ужасяващо и за електората, подкрепил управляващите, и за хората в Банско, и за морала на българската политическа класа.

Автор: Недялко Недялков

http://pik.bg