Стигнахме ги…

Кажете, има ли нещо в държавата напоследък, свързано с повишаване на цените и поскъпването на стоки и услуги, което да не се оспорва в съда? Май трудно можем да се досетим. Като се започне от миналогодишния необоснован скок на билетчето за градски транспорт в София или на винетките, та се стигне до „оливането“ на КЕВР с цените на природния газ, парното и водата. Да, монополистите искат и винаги ще искат, защото всяко повишение пълни техните джобове и помпа печалбата им. Когато обаче „навиваш пружината“ до безкрай, и то без адекватна аргументация и нито услугата ти се е променила или подобрила,  извинението, че уж инвестираш, просто не работи. Защото това, с което изнудваш обществото, има само едно определение – спекула! А ролята на „регулатори“ като КЕВР губи смисъла си, защото винаги решават в полза на силния.
Затова се стигна и до безпрецедентната намеса на институции като Върховна административна прокуратура и омбудсман, които  атакуват решенията в съда. Разбира се, тяхна работа е да следят дали тези, които трябва да определят цените, спазват закона – а те не го спазват. Защото с решението си за повишение от 25% КЕВР на практика се е съгласила да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени. Това е записано черно на бяло в протеста на прокурорите. Но се питам: след като е нарушен законът, не следва ли да бъдат повдигнати и обвинения? Същото се отнася и за увеличението с 18% на студената вода! Скандалното е, че реално в този сектор няма почти никакви разходи, заради които да се налага такова драстично поскъпване. Но КЕВР отново се съгласява.
Май в това отношение ги стигнахме американците, както пееше навремето Тодор Колев. Там в момента са на същия хал – Тръмп подписва указ след указ, а съдилищата спират действието му или го отменят. Сега посегна да свали данъка за бизнеса от 35 на 15%! Не смее да го свали на 10% като нас. Щото ще му вдигнат цените – проверено в България!

Валентин Георгиев

http://duma.bg