Столичани пак готвят блокада заради Виетнамските общежития

Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ отново подготвят блокада на бул. „Никола Мушанов“ и ул. „Добротич“ във вторник от 19 ч. Това е пореден протест на хората от района, които настояват Виетнамските общежития да бъда разрушени. В тях в момента законно и незаконно живеят няколко хиляди роми. Местните хора от години се оплакват от високата престъпност и липсата на спокойствие в квартала. Напрежението нарасна през последните няколко месеца, след като излезе информация, че в до общежитията ще се прави социален център, който ще привлече още цигани. Протестиращите получиха обещания от Столичната община и районната администрация общежитията поетапно да бъдат разрушени, а незаконно настанилите се да се изгонят. Досега обаче хората не са запознати с никакви графици и конкретни срокове за събаряне на постройките. Инициаторите на протестите разказват, че на последните две срещи от общината изтъкват, че проблемът с жилищата не можел да се реши, тъй като ромите я съдели и не искали да напускат общежитията.
Според информация на районната администрация досега кметът Иван Чакъров е издал само 25 заповеди за прекратяване на наемните правоотношения и за изземване на общински имоти, а 16 от тях се обжалват пред Административния съд от наемателите. От нередовни наематели са освободени едва три от общинските жилища. В същото време от областната управа обещали да предоставят свободни жилища от Областния жилищен фонд, в които да бъдат настанени малка част от нередовните наематели от Виетнамските общежития.
Протестиращите обявиха, че са получили подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която е обещала да присъства на протеста на 25 април

Деси Велева

Резултат с изображение за Виетнамските общежития

http://duma.bg