Търсят чудотворна корона в Родопите

По следите на легенда за чудотворна корона, принадлежала на тайнствен епископ, тръгват проф. Николай Овчаров и екипът му през новия археологически сезон.

Първият етап от проучванията ще бъде църква от XIII-XIV в. в Южните Родопи. В близост до нея има още 4-5 храма. „До XIV-XV в., до мюсюлманската колонизация на района, това място е било голям християнски център. В село Бенковски, където вече няма християнско население, има и до днес църква. И точно оттам тръгва легенда, която ще се опитаме при тези разкопки да докажем или поне да хвърлим светлина върху нея“, обясни проф. Овчаров и допълни, че става дума за разкази на очевидци.

„Преди 70-80 г. при строежа на джамия в селото, когато копаят основите, отдолу излиза погребение на християнски архиерей. Много свидетелства има, че вътре се е намирал християнски епископ в златновезани дрехи, на главата имал корона или това трябва да е митрата, задължителна за един християнски архиерей. Полагането на епископи в гробовете с тези скъпи дрехи и други неща е много голяма рядкост. Уникално е. В моята кариера съм попадал един път на такова погребение през 1998 г. в манастира „Св. Йоан Предтеча“. Така че не бих се учудил, ако това, за което говорят хората, е истина“, разказа археологът.

И досега по тези места върви мит, че короната е запазена някъде в селата край Рудозем и извършва чудеса. „Дали е вярно или не, не мога да кажа. Факт е, че както винаги археологията ще трябва да решава основните неща. Планираме това да стане през втората половина на май“, обясни още ученият.

По думите му според събраните свидетелства и исторически факти може да се изгради хипотеза, че този архиерей е Патриарх Евтимий, заточен през 1394 някъде в Македония – по онова време това е била областта на Източните и Средните Родопи и Беломорието.

Три обекта за това лято
Перперикон е рекордьор по приходи

Вторият голям европейски проект бе завършен на Перперикон преди дни. 11 обекта са консервирани, сред които и кулата, където туристите ще могат да се качат по специално изработен скеле.

Проф. Николай Овчаров ще работи по три обекта това лято. Освен църквата в Южните Родопи екипът от учени ще се съсредоточи върху южния квартал на Перперикон. Скалният град вече е рекордьор по туристи.

Третият обект е древният Мисионис край Търговище. “Планираме да влезем в акропола. Разкопките ще бъдат юли и август”, уточни проф. Овчаров.

http://trud.bg