Фестивал на огъня и нестинарството ще се проведе в столицата на 20 май

На 20 май (събота) в Княжеската градина (пред Паметника на Съветската армия) от 17.00 до 22.00 часа ще се проведе Фестивал на огъня и нестинарството под наслов „Да запалим и съхраним огъня български”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община.
На 17 май (сряда) от 12.30 часа в сградата на Столична община (ул. „Московска” №33, ет.1, зала “Официална“) ще се проведе пресконференция за Първото издание на фестивала на огъня и нестинарството, посветен на 21 май – Деня на Св. Константин и Елена и Ден на нестинарите.
За първи път в Европа се организира Фестивал на нестинарството от такъв мащаб. Огненото шоу на нестинарите ще бъде на 4 огъня едновременно (всеки с диаметър 5м), изпълнено от 16 от най-добрите автентични нестинари на България (от района на Странджа), под звуците на специален музикален съпровод. Програмата на Фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани.
Гости на фестивала ще бъдат известни ансамбли и изпълнители – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли „Здравец“, „Бисерче“, „Светлина“ и др.
На 21 май (неделя) от 11.00 часа ще се проведе двучасов фолклорен фестивален концерт и Софийско неделно хоро.

агенция „Фокус“