Oрлови скали – скални мистерии край Ардино

На 2 км от Ардино се намира скално-култовият комплекс „Орлови скали“. На турски език мястото се нарича „Кузгун кая“ или „Картал кая“, която означава „гарванов камък“, а не „орлов“ както започват да го наричат в средата на 20-ти век.

Скалите достигат височина 25 метра и в тях има издълбани 100 ниши. (Към момента са 97, другите 3 са разрушени). Какво е било тяхното предназначение и кой е техният създател – все още не е ясно.

Съществуват няколко теории и легенди за Орлови скали, които обаче не са намерили своето потвърждение. Според едни нишите са били погребални съоръжения – в тях се поставяни урни с пепелта на покойниците. Друга, подобна на тази теория, определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите. Те наподобявали силует на висящ прилеп. Според древните вярвания именно той превеждал душата на мъртвеца към света на отвъдното.

Има и трето предположение, което отхвърля възможността скалните ниши край Ардино да са се използвали като некропол, защото са труднодостъпни за извършването на подобни ритуали. За това се предполага, че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни, свързани с космогоничен обред.

Заради мистичността на мястото и многото неизвестни, сред местите се разказа легенда за змей, който живее под скалите и пази тайно съкровище.

Подобни изсичания в скалите има и край селата Безводно, Три могили, Мезек, Татул, Сухово, Дъждовница, но тук на Орлови скали, те са най-многобройни.

Полезна информация:

Ако идвате от Кърджали, влизате в Ардино и следите за кафява табела с надпис „Орлови скали“. Близо до нея има малка дървена беседка. От там пътят до скалите е маркиран. Ако сте с автомобил, можете да паркирате пред дървената ограда с информационна табела. Оттам започва пътеката на ардинската поезия, която след 10-15 минути, ще ви отведе до скалите.

Резултат с изображение за Oрлови скали

http://peika.bg