Австрийското председателство не трябва да бъде като нашето – много шум за нищо… В противен случай може да се окаже последно

Чета за началото на австрийското европредседателство:
Европа днес е на пикник.

А според мен:
Европа днес е на кръстопът.

Да… Европа си позволи непозволителния лукс да прекара в шеги и закачки, в думба-лумба и панаири, панаииирииии, толкова измислени слънца… цяла половин година.
А сега, мила ми Европо – на работа! Никакъв пикник по време на чума!

Европа днес е изправена пред Хамлетовия въпрос:
To be or not to be?

Призракът на разпада се появява всяка нощ. Политици автократи и шовинисти сипват отрова в ухото на континента ни. Не си ли отвори очите, Европа ще дочака някой евразийски Фортинбрас да изнесе труповете.
И тогава всичко, останало от нея ще бъде мълчание.
Европа е сцена. И всички нейни лидери днес са актьори. Дано сред тях има и добри такива.

Австрийското председателство не трябва да бъде като нашето – много шум за нищо… В противен случай може да се окаже последно. Или най-много предпоследно.

Европа трябва да помни участта на Крал Лир.

Европа да се пази от острието на шпагата, насочена право в сърцето й. От шпагата на безумието, наречено популизъм…
За Европа тероризмът на популизма и демагогията е не по-малко опасен от тероризма на фундаментализма, фанатизма, радикализма и екстремизма! За борба с тероризма на популизма и демагогията няма специални и полицейски служби, няма специални и армейски части. Той не атакува европейското тяло и човешките тела, а европейската душа и човешките души. И щетите от него не могат да бъдат възстановени в близко бъдеще. Ако изобщо могат да бъдат възстановени някога…

Камо грядеши, Европа!?

Николай Слатински

Резултат с изображение за Nikolay Slatinski