Агонията с Банско: рекет, уплашена власт и съсипия за българския туризъм

Aгонията с втория лифт в Банско и разширяването на ски-зоната не може да продължава вечно.

Вчера кабинетът пак е клекнал на екорекета на двайсетина зелени рекетьори, скандиращи под прозорците на Министерски съвет.
Те са винаги едни и същи, можем да ги назовем по имена – Тома Белев, Христо Иванов, Борислав Сандов, Ковачев и роднините им, които се изхранват от десетилетия с грантови милиони, за да броят делфини, зелени еуглени и чехълчета.
Като чуят, че кабинетът внася проекто-решение за Банско, веднага се организират през фейсбук, размахват юмруци, кълнат, плашат с Брюксел и съда. И номерът винаги минава, българското правителство най се страхува от бърборковците в социалните мрежи.
Ами ако под прозорците на властта дойдат 10 000 души от Банско и региона, на които им писна?
Както вчера дойдоха отрудените и съсипаните от клеветите на Прокопиеви работници от „Булгартабак“?
Докога туризмът в България ще се развива според кефа и интересите на миниатюрките от Зелената партия, „Да, България“, „Капитал“? Колко още обществени обсъждания трябва да се проведат, за да си начешат егото партизаните на Тома Белев? Защо извънпарламентарни партии диктуват обществения ред и решенията на легитимно избраната власт?
Премиерът се притеснявал – обвинявали го, че прави подарък. Разбирай, подарък за концесионера „Юлен“.
Не, прави подарък на обикновените хора, които мръзнат цяла зима по опашки за единствения лифт.
Що за дивотия, Банско вече е признат за световен курорт от Топ 10, там се провеждат кръгове от Световната купа по ски, европейски първенства, културни фестивали, естествено, че съоръженията трябва да се разширяват, за да идват туристи, и то платежоспособни, а не само изтърсаци и олинклузив мизерници от Македония и Гърция.
Разцветът на Банско е един от начините да превърнем България в Швейцария на Балканите, но на Швейцария това хич не й харесва и плаща на зелените рекетьори, не е ли ясно? Това е лобизъм, не е загриженост за природата, горите и планините.
И не става дума само за Банско. Време е да се изгради истинска туристическа инфраструктура и на Витоша, и в Пампорово, и в Боровец. Лифтове, ски писти, хотели, заведения, пътища…
Толкова ли е лошо това, по дяволите? Докога ще мислим за дърветата, а не за хората? Докога ще ни управляват през фейсбук? Колко животи живеем?

Недялко Недялков

pik.bg