Адв. Белянова за ФАКТИ: Досега „големите“ медии мълчаха за уволнените по време на управлението на Борисов

Вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни Десислава Трифонова от поста на изпълнителен директор на Бългaрскaтa aгенция зa инвестиции (БАИ). На поста беше назначен предходният директор на агенцията Стамен Янев.

Реваншизъм – така Дecиcлaвa Трифoнoвa, която вчера беше освободена, определени уволнението си. „Приeмaм увoлнeниeтo cи кaтo рeвaншизъм cпрямo мeн и cпрямo прaвитeлcтвoтo, кoeтo мe e нaзнaчилo”, каза тя пред bTV.

Преди години по подобен начин от поста си на заместник-директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) беше освободена адвокат Албена Белянова. Сходствата със случая на г-жа Трифонова обаче приключват тук.

За коментар върху уволнението на Трифонова, твърдението за реваншизъм и синдромът „шуробаджанащина“ в българските институции, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Белянова.

„Когато през 2018 година бях освободена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), медиите мълчаха. Тогава не просто освобождаването ми се случи по същия начин – без предизвестие, а дори не ми позволиха да се запозная с документа, в който директорът на АДФИ е изложил мотивите си за моето освобождаване. Чак когато съдът го изиска разбрах защо са го укривали. Докладната за моето освобождаване е типичен за периода на тоталитарно управление донос, целящ злепоставянето ми, и съдържащ неверни и манипулативно поднесени факти, които абсолютно не отговарят на истината“, започна тя.

„Досега „големите“ медии мълчаха за уволнените по време на управлението на Борисов. От вчера обаче изведнъж се активизираха. Това обслужва тезата на ПП ГЕРБ, че служебният кабинет е реваншистки, че се уволняват хора без никакви причини. Целта е обществото да се настрои срещу кабинета и съответно срещу президента Радев“, продължи адвокат Белянова.

„А причини за освобождаването има и то много. Ако се проследи как са назначавани, отговарят ли на изискванията за заемане на съответната длъжност, имат ли зависимости и какви, как са изпълнявали задачите си, ще бъдат открити много интересни неща. Това, което се опита да се представи като скандално – освобождаването на Десислава Трифонова, разкри какви хора са на държавна хранилка. Разбрахме за роднинските ѝ връзки – и баща ѝ, и брат ѝ също са на издръжка на данъкоплатците. Това обаче не е единствен случай, а само един пример.

Други такива примери са бившата заместник-председател на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова, чиито сестра и зет Полина Цанкова-Христова и Пламен Христов бяха депутати в 44-то Народно събрание от „ВОЛЯ“. Същото е с доскорошната зам.-министър на финансите Росица Велкова, чийто съпруг е началник на отдел в НАП. Говорим за обвързаности, които трябва да бъдат прекъснат, защото не водят до нищо добро. Говорим за дребна корупция, която си има име – непотизъм, шуробаджанащина. Тази дребна корупция ни вреди не по-малко от корупцията в големи мащаби. Така са властвали фамилиите при тоталитарните режими – Живкови, Чаушеску, Папандреу и други. Непотизмът е в основата на класическата мафия и организирането ѝ на фамилен принцип“, каза още тя.

„Институциите са овладяни чрез такива хора. Ние сме малка държава – ясно е, че всеки познава всекиго. Проблемът е, че се назначават не кадърни хора, а послушни, зависими, често и престъпно некомпетентни, което е довело до състоянието на държавата ни – най-бедна, най-корумпирана, най-несвободна в Европа, а по някой показатели и „първенец“ в световен мащаб“, допълни адвокат Белянова.

На въпроса дали според нея трябва да се случи масово уволнение на некомпетентни лица от постове в държавната администрация, тя отговори: „По-скоро трябва да има назначаване на хора публично и при ясни критерии. Досега конкурсите се правеха абсолютно фиктивно. Другото, което според мен е много важно, е да има законодателна промяна в посока в държавната администрация да може да бъде назначен само един член на дадено семейство по права линия“.

Относно това дали инициативата за споменатата законова промяна – само един член от семейство да има право на назначение в държавната администрация, е редно да се поеме от 46-тото Народно събрание, което предстои да бъде избрано на 11 юли, адвокат Белянова каза: „Да, това е много важно. Редно е да се въведе още и персонална отговорност на държавните служители. В момента никой от тях не носи отговорност – каквото и да направят, на когото и да го направят, те винаги остават безнаказани. Подменят се документи, пишат се неверни неща. Един човек може да бъде съсипан без никакъв проблем“.

Разговорът премина към делото, което адвокат Белянова завежда след своето уволнение. „Трета година трудовото ми дело се бави с всякакви способи. Първото заседание на втората инстанция е насрочено за октомври месец тази година. Става дума за трудово дело. Трудовите дела по принцип са бързи производства. Изключвайки всичко останало, аз пиша молби за по-бързото движение на делото буквално през няколко месеца. Цялата система се задейства срещу човек, който трябва да бъде съсипан. Затова хората са обезверени, затова не си търсят правата. Единици са хората, които водят битка. Да, накрая тя ще бъде спечелена, но това ще се случи след седем-осем години. Така се съсипват животи“, разказа адвокат Белянова.

„Имам заведено дело и срещу институции. Когато ме уволниха, аз подадох официални сигнали към Министерството на труда и социалната политика, към министър-председателя, към Министерството на финансите. Сигналите бяха с едно единствено искане – да бъде направена проверка на уволнението ми. Никой не направи нищо и аз заведох дело и в Комисията за защита от дискриминация. В края на май ще бъде първото заседание. Дискриминационното дело срещу АДФИ и конкретно срещу ръководителя на АДФИ пък в момента е във Върховния касационен съд, като се надявам, че ще бъде образувано и тълкувателно дело по важни въпроси, свързани с прилагането на Закона за защита от дискриминация и Закона за администрацията“, разказа още тя.

„Аз също, като Десислава Трифонова, бях освободена по реда на Закона за администрацията. При мен обаче е по-специфично, защото Законът за държавната финансова инспекция изисква съгласувателна процедура между директора на АДФИ и министъра на финансите, която е порочна“, обясни адвокат Белянова.

На въпроса как според нея ще завършат заведените от нея трудово дела, адвокат Белянова отговори: „Аз съм убедена, че ще спечеля. Друг е въпросът дали ще спечеля тук, в България, или ще трябва да се обърна към Съда на Европейския съюз“. „Смятам обаче, че ВКС няма да си затвори очите. Този съд все още не е толкова овладян. Има надежда и с оглед на промяната, която се случва в държавата и която, надявам се, ще намали натиска от страна на властимащите над съдиите“, завърши адвокат Албена Белянова.

Fakti.bg