„Акве Калиде“ Мястото, събрало в себе си хилядолетна история

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления.

Археологическите ценности намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.

Комплексът дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването и точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той повежда туристите на една виртуална разходка – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Комплексът разполага също с многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Цялото околно пространство е благоустроено и превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел и фонтани. Помислено е за хората, изповядващи здравословен начин на живот – създадени са възможности за спорт на открито. Тенис на маса, бадминтон или футбол на малки вратички, всеки посетител може да избере предпочитаното от него спортно забавление. Всички съоръжения са напълно безплатни.

В близост до откритата тераса на кафенето е обособено специално място за най-малките посетители на „Акве Калиде“, удобна детска площадка с различни възможности за забавни игри. Пространството пред Музейната експозиция е оформено като действащ амфитеатър, който ще събира на това мистично място почитателите на хубавата музика, киното и театъра.

Резултат с изображение за „акве калиде“

 

http://www.aquae-calidae.com

loading...