Ако Мая „клъвне” на Слави, ще се провали

Оставката на Корнелия Нинова от поста председател на БСП е, както би се изразил Бойко Борисов, чиста „пунта мара“. Според тълковния речник това е „нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация; човек, който се преструва. Не го слушай какво ти приказва – тоя е малко пунта мара“.

Аз бих добавил, че с този си акт Нинова залага нещо като „курт-капан“ за лековерни мераклии за поста ѝ. Пак според речника това ще рече „опасен номер, подвеждане на някого“.

Ами интересно колко наивници ще се намерят, за да се хванат в Ниновия капан…

И въобще прогнозата ми е, че председателката „уж“ в оставка е замислила нещо като операция „преброяване на дивите зайци“ в БСП. От която ще излезе като победител на бял кон.

Още повече че в момента партията е в уставна какофония.

Нинова е избрана по стария устав, т.е. от конгреса. Следователно той трябва и да я освободи, в което леко се съмнявам. Но дори и да се случи, започва процедурата за избор на следващия председател. Само че по новия устав.

Тя вероятно ще се проточи. И през това време апаратчиците от „Позитано“, водени от Кирил Добрев, дето уж щеше да си подава оставката, ама не се получи, ще си свършат своето дело. Та най-вероятно ще се поздравим с нов стар председател.

Обяснявам това, защото плъзнаха слухове, че евентуален мераклия да оглави БСП била Мая Манолова. Даже сегашният ѝ съпруг (дай Боже, да е и последен) се втурна в енергична рекламна кампания „колко тя ставала“.

Може и да става, ама няма да стане. Поради гореупоменатите „некои съображения“, както би казал др. Живков.

Очевидно обаче Манолова упорито си търси ново място под политическото слънце. И така се появи друг слух – че се била прицелила в стола на столичната кметица. При това – с могъщата подкрепа на Слави Трифонов.

Което пък щяло било да постави началото на нова могъща „антисистем- партия“. Нещо като ГЕРБ 2. Или направо като анти-ГЕРБ.

Спор няма – мераците на Трифонов да се набърка и в политиката не са от вчера. Досега обаче той го правеше по по-лесния начин – чрез присламчване към управляващите. И едва когато видеше, че тръгват да падат от власт, правеше такъв рязък завой към новите, че чак си виждаше стоповете.

Само дето никога не е бил в поза „извън системата“. Обратно, в последните тридесетина години се вписа прекрасно в най-долните културни етажи на прехода ни.
Впрочем да поясня – какво въобще означава „антисистемна партия“? Ами съвременната история познава две основни политически системи – демокрацията и недемокрацията. Следователно „антисистем-партиите“ се борят да дойдат на власт, за да ги променят.

Едните – болшевиките в Русия, фашистите в Италия, националсоциалистите в Германия – от демокрация в недемокрация.  Другите – и най-пресният пример е от края на 80-те години на миналия век в страните от Централна и Източна Европа – от недемокрация в демокрация.

Важното е, че когато успеят в намеренията си, „антисистем-партиите“ бързо се превръщат в „системни“. Сиреч установяват своята си политическа система, в която упражняват властта си.

Ами след 1989 г. и в България беше наложена демокрацията. И когато разни пишман политолози и социолози дрънкат за възможността от създаване на „антисистем-партия“, те просто не са в час.

Това с пълна сила важи и за клетите сценаристчета на Слави, които му пълнят главата с небивалици, разчитайки на неговата политическа неграмотност. Както беше наскоро с идеята за референдума за мажоритарен вот. Както го правят и сега.

Резултатът ще бъде същият. Поради което не бих спрял да се чудя на акъла на Мая Манолова, ако се хване и на тази въдица.

В интерес на истината, тя също е далеч от понятието „антисистемен тип“. Народен представител в „системен“ парламент, омбудсман в „системна“ демократична държава са доста далеч от това понятие.

Та прогнозата ми е, че ако „клъвне“ на амбициите на Трифонов и неговите сценаристчета, най-вероятно ще се окаже неуспял лидер на неуспяла партия. Нещо като „Движение 22“ след Дончевото „Движение 21“…

Поради което бих я посъветвал да посъбере политическите си амбиции и да си довърши кротко мандата на омбудсман. И да остави Слави да се провали самостоятелно.

автор
Проф. Драгомир Драганов

https://retro.bg

loading...