Ако правителството не намери решение по казуса с Гешев, Гешев ще намери решение по казуса с правителството

„Ако те (от правителството – бел. ред.) до няколко месеца не намерят решение по казуса с Гешев, Гешев ще намери решение на казуса с правителството“, заяви в предаването „Въпросите“ на ТВ1 бившият говорител на служебното правителство и бивш депутат от БСП Антон Кутев.

Според Кутев правителството е заложник на главния прокурор Иван Гешев. Той допълни, че обвинител №1 е централизирал въпроса за съдебната власт.

Бившият говорител на служебното правителство е категоричен, че ако съдебната реформа боксува, правителството ще падне. Като друга хипотеза за падането на кабинета той посочи и неразбирателство в коалицията за съдебната реформа.

„Нинова, че е последователна само в загубите“

„Трябва да има коренна промяна, когато имаш три-четири загубени избори“, каза той по повод Конгреса на левицата в събота, по време на което ще бъде депозирана оставката на Корнелия Нинова.

По думите му трябва да има промяна в лицата, политиките или политическите технологии.

Кутев разкритикува лидера на БСП Корнелия Нинова, че за разлика от твърдението ѝ, че партията е последователна, Нинова е последователна само в загубите.

За последните три години ние от приблизително един милион избиратели – 960 хил., слязохме на нивото до 260 хиляди„, заяви той и допълни, че с участието на БСП във властта и с Корнелия Нинова начело, то броят им ще намалее още.

По думите му едва ли партията ще излезе по-силна след участието си във властта, защото в коалиционното споразумение липсват истински леви политики, каквито трябва да са принос на БСП. Като такива той посочи корпоративния данък и прогресивното данъчно облагане.

Кутев беше категоричен, че ако няма промяна в партията, то на следващите избори може БСП изобщо да не влезе в парламента.

Разривът с Радев

Бившият депутат от БСП заяви, че „Нинова е работила активно срещу кампанията на Румен Радев“, както и че е направила всичко възможно тази кампания да не се случи.

БСП беше в подкрепа на Радев, но Нинова не беше„, смята той.

Кутев добави, че лидерът на БСП не е успяла да консолидира протестното движение и че Нинова не била на протестите през лятото на 2020 г., докато по площадите е имало много хора от столетницата. Според него подкрепата на президента тогава е била определяща за това избирателите на левицата да го подкрепят на изборите.

offnews.bg