АКО РЕПУБЛИКАНЦИТЕ БЯХА МОНАРХИСТИ

Рече Цецо и предрече, че следващият премиер на България нямало да е Бойко Борисов, оттук нататък сами се досещайте кой може да бъде. Докато някъде вече със сигурност знаят, изключая протестиращите. И като един добър вестоносец, тича напред да разтръби добрата новина, криейки лошата.

Защото той и неговите „Републиканци за България“ не са такива по рождение, а вследствие сложна преориентация на нагласите и сложна префигурация на силите. От диктатурата на Борисов, в която Genosse Цветанов привеждаше in Ordnung партийните редици, към подкрепа на протестиращите / и ако на това не му викат „запика очи“, то на какво друго/. От проевропейска партия, към партия проатлантическа. От съставна част на европейската партия народна, към партия републиканска. Все за народа, за републиката и България. Ако републиканците на Цветанов бяха монархисти, пак щеше да е в името на народа, републиката и България – и без това биографията на някои започва от царисткото движение. А нали и сегашният премиер на доизживяване, премиерът на Републиката, измежду царската свита излезе, така че любовта към монархията съвсем естествено преминава в любов към републиката.

Но както и да си менят козината, да се кръщават и прекръщават, народната мъдрост гласи, че козина се мени, но нрав не се мени. Пък и нравствеността едва ли.

Галина Паскалевa