Александър Симов: Турският посланик да бъде обявен за персона нон грата

България трябва открито да говори за тази намеса

„Има напрежение между България и Турция, но силно се надявам да не се стигне до скъсване на дипломатическите отношения.” Този тревожен коментар направи в петък, 10 март, от Русе служебният министър-председател Огнян Герджиков по повод главната роля на турския посланик Сюлейман Гьокче в предизборния клип на българската партия ДОСТ. Централната избирателна комисия свали клипа.
От месеци Турция все по-видимо показва желание да играе важна роля в българските избори на 26 март. Техен министър открито агитира за ДОСТ, обеща привилегии на тези, които дойдат да гласуват в България.
Заради създалото се напрежение между България и Турция “24 часа” задава тези 5 въпроса на водачите на кандидатдепутатските листи в Кърджали на основните партии.

В следващите дни ще публикуваме отговорите и на останалите.

5 въпроса към Александър Симов, водач на листата на “БСП за България” в Кърджали:

– Трябва ли да бъде обявен турският посланик в София за персона нон грата?

– Задължително трябва да бъде обявен за персона нон грата! Заради това, че той нарушава всички дипломатически конвенции, Виенската конвенция. Той се меси във вътрешните работи на България и се държи като партиен функционер на ДОСТ. Подобно поведение не само не трябва да бъде толерирано, но трябва да бъде санкционирано моментално. Българската държава трябва да даде знак, че няма да търпи такава намеса във вътрешните си работи.

– Трябва ли да се премахне двойното гражданство?

– Не смятам, че трябва да се премахне. Двойното гражданство в България според мен е добре уредено, така че не виждам причини. Едното няма връзка с другото. Двойното гражданство е нещо съвсем нормално, една от свободите, които българските граждани имат. И тук проблемът е в слабата държава, която не се намесва, а не в двойното гражданство.

– Как да се преосмисли гласуването в Турция?

– Не смятам, че трябва да има някакво преосмисляне на гласуването в Турция. Въпросът е там да може да се въведе един по-честен изборен процес, без открита намеса и влияния върху гласоподавателите там. Ние не можем да си позволим да лишим толкова много български граждани от право на глас. И не смятам, че това е нормално. Но трябва да намерим начини да осигурим по-голяма честност на вота.

– Да направи ли България публично достояние намесата на турската държава във вътрешната политика на България – в ООН, ЕС?

– България трябва открито да започне да говори за тази турска намеса. Не знам дали трибуни като ООН са най-подходящите, но е време тази тема да стане една от водещите теми, които България повдига навсякъде. Но това е преди всичко вътрешна тема, която касае нашата вътрешна политика, т.е. ние трябва да я поставим в центъра на политическия дебат в момента, а не да се правим, че въобще не съществува.

– Трябва ли българските партии да имат свои наблюдатели в секциите в Турция?

– Добре е да имат повече наблюдатели на изборите в Турция като един от начините да се постигне по-голяма честност на вота и по-голяма прозрачност на изборния процес, тъй като винаги ще има съмнения, че там някъде се извършват неясни политически въздействия.

24chasa.bg