Алексей Петров: Ето ролята на Цветанов в „Наглите“, Бойко Найденов и Калин Георгиев прикривали пътя на парите

Разкритието на експерта и преподавател по корпоративна сигурност, както и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров пред Агенция ПИК за това, че има данни, че мозъкът на „Наглите“ е бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, разтърси МВР, службите и държавата (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Засегнатият бивш магистрат се закани да съди Петров, направи нови изявления по случая с разследването на групата за отвличания – че се знаело къде са парите. Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък го защити и също направи нови разкрития по темата с „Наглите“, които обаче още повече нажежиха казуса. Двамата признаха, че имало свидетелски показания къде са парите от отвличанията и кой ги е харчил. За това ПИК потърси отново за коментар на изявленията им Алексей Петров.

– Г-н Петров, как ще коментирате изявленията на Бойко Найденов и Калин Георгиев за разкритията, които направихте пред Агенция ПИК преди няколко дни – че има данния, че Бойко Найденов е бил мозъкът на групата за отвличания „Наглите“? 

– След техните изявления може да се направи извод, че тези хора категорично се самоизобличиха. Вече може наистина да се говори, че разследването на „Наглите“ е постигнало някакви резултати, въпреки тях.

Не може единият да каже, че парите от откупите са на Витоша, но не са търсени, защото трябвяло да са в банка, за да се върнат обратно. А другият каза, че парите са похарчени от 30 човека, на които това им бил бюджетът.

Нито каза кои са тези 30 човека, нито пък другият каза къде на Витоша са парите.

Жертвите на овличанията по повод последния случай с похищение заявиха в медиите, че искат само едно – отговор на въпроса къде са парите. Всяко разследване – било в България, в Европа и дори в страните от третия свят, принципно винаги подхожда да търси мотивите и смисъла на престъплението  по пътя на парите.

Тези двама души са създали абсолютен хаос и с изявленията си изпаднаха в пълно противоречие, което е доказателство и навежда да мисълта, че биха могли да са правили опити да прикриват информацията.

– Въпросът е наистина сериозен и произтича от най-елементарна логика – след като знаели къде са парите и кой ги харчи, защо не са направили нещо? Тези изказвания от тяхна страна са силно озадачаващи.

–  Всяко разследване тръгва по този начин – по пътя на парите. В специалните разузнавателни средства има признания – човекът е участвал във взимането на откупите и след това е казал на Бойко Найденов, че парите са на Витоша. Нещо, което сега научихме от неговите изявления.

След това от разсъждението на Калин Георгиев разбираме, че са похарчени от 30 човека. Редно би било той да представи в прокуратурата списък на тези 30 човека и жертвите да се обърнат към тях с молба да им ги върнат.

Или пък Бойко Найденов да посочи местата, където основният свидетел му е съобщил, че са парите и жертвите също моат да отидат на Витоша да си ги потърсят.

– А защо те като командващи разследването не са направили това? 

– Това, което чухме, по никакъв начин не кореспондира с разбирането и с декларациите, които има, че в България се прави модерно разследване.

– Не е логично да се направи извод, че те са прикривали тези данни и на какво може да се дължи това? 

– Задавам си въпроса и търся отговор точно обратно. Колкото и да ми е дискомфортно да го кажа, аз се питам следното – ако тези двама души, за които говори Калин Георгиев, не бяха ги завели директно при Цветан Цветанов, прескачайки йерархията и самият Георгиев и Бойко Найденов, изобщо щеше ли да има разследване?

Затова казвам, че разследването е постигнало резултати, въпреки ръководителите му. Ценя изключително труда на редовите прокируро и и полицаи. Зная отлично какъв е професионализмът им и от работата ми преди това, както и от случая, който имах. Не подлагам на никакво съмнение и решението на съда.

Но ръководителите на това разследване, които е трябвало да го инициират, не са го направили и излиза, че разследването е стигнало до някакъв резултат, бил той задоволителен или не, въпреки тях.

– Изводът ви е, че ако тези свидетели не са стигнали да Цветан Цветанов е възможно показанията им да са били неглижирани, както в случая с тези данни за парите. Но въпросът е защо не е имало последствия досега за тези ръководители на разследването? 

– Излиза, че редовите полицаи и прокурори във Велико Търново, залавяйки тези с източването на кредитните карти, познавайки ситуацията около отвличанията, са взели решение директно да заведат хората на най-високо ниво. Защото ако тръгнат по етапния ред , това може да бъде прикрито. Такива са изводите, колкото и дискомфортно да ми е да го кажа, заради публично известните ми отношения с Цветан Цвеанов.

– Това се разбира действително по пътя на логическото мислене. Но прескачането на Бойко Найденов и Калин Георгиев не означава ли, че е имало съмнения и сред самите разследващи, че те са прикривали данни около разследването?

– От този диалог ние несъзнателно стигаме до този извод и това бяха и мотивите ми да кажа, че имам данни, което означава сурови факти, и като човек, който се чувства длъжен да алармира обществото за това, което знам заради тежестна на тези случаи с отвличанията, предпочетох да остана с притеснението, че ще отида на съд, отколкото да не изпълня дълга си и да замълча.

– Случи ли се нещо след разкритието, което направихте в Агенция ПИК за Бойко Найденов, разпитван ли сте, той викан ли е на разпит, завел ли е дело, както се закани?

–  Каквото е трябвало, съм го направил, включително в институциите. Никой да не се опитва да ме плаши с дело, с цел да замълча. След като имам данни и съм решил, че това е брутално престъпление и ще дам своя принос това да бъде прекратено, няма да се притесня от когото и да било, каквито и заплахи да ми бъдат отправени.

– Ще има ли развитие по случая след разкриването на тези факти от вас, ще има ли сега разследване по въпроса защо тези данни са били прикривани? 

– От това, което изнесоха в медиите двамата,  лъха изключителен примитивизъм като начин на разследване. Те изпаднаха в грубо противоречие за това къде са отишли парите. Голямата цел и основната задача на всяко разследване, особено когато става дума за по-сериозни престъпления, каквито са отвличанията, е именно да се установи пътя на парите.

Тези хора наистина трябва да бъдат извикани и да обяснят. Единият – къде точно на Витоша са парите, а другият – кои точно 30 човека са ги изхарчили.

– А не трябва ли и трето – да кажат защо досега не са разследвали това?

– В първия ни разговор знаете, че не си поставих за цел по никакъв начин да предизвикам скандал. Вие бяхте направили един силно негативен коментар за действията на МВР и аз приех да коментирам единствено, за да кажа, че съм на различно мнение, ценя професионализма на редовите служители и стигнахме в разговора и до тези заключения относно ръководителите.

– Да очакваме ли поне сега прокуратурата да се задейства по тези скандални изводи, че някой е прикривал данни по разследването на такова тежко престъпление, каквото са отвличанията?

– Те сами признаха, че по време на разследването и преди това, е изтичала информация към разработваната група. Защо тогава не са сезирали компетентните органи, за да се стартира друго разследване и да се установи този теч на информация и виновните да понесат отговорността си. А не 7-8 години по-късно Калин Георгиев да констатира.

– Не ли било това отново в техните правомощия – както и разследването на пътя на парите, така и стартирането провекра за теча на информациа? 

– Това е изключително в техните правомощия. Дори Бойко Найденов казва, че е било прието, че той е най-надеждният и по тази причина слязъл от висотата на зам.- главен прокурор до ранга на водещ разпитите. Тогава да си понесе отговорноста, че е имало изтичане на информация, която е ощетила в огромни размери жертвите

БОМБА В ПИК! Алексей Петров разтърсващо: Ето ролята на Цветанов в "Наглите", Бойко Найденов и Калин Георгиев прикривали пътя на парите

Автор: ПИК

loading...