Алъш-вериш

С всеки изминал ден все повече се уверяваме, че цялата работа на поредния кабинет на Бойко Борисов се подчинява на принципа на алъш-вериша. Всяко решение, което взимат управляващите към момента, е базирано на голяма порция договорки, обещания и покупко-продажби помежду им. За съжаление не винаги става въпрос за превърналите се в баналност роднински назначения и облагодетелстване, а за компрометиране на важни за страната решения и закони.
Напоследък Волен Сидеров обича да повтаря, че кабинетът нямало да падне, ако сам не реши да се свали. Само дето и прости сметки показват, че правителството няма как да оцелее, ако друг (или по-точно „Воля“) не реши да му даде още малко „въздух“ и подкрепа. Особено драматично е при вземането на важни решения. Както се видя покрай бойкота на БСП и ДПС, 95-те депутати на ГЕРБ, плюс 27 от коалиционните патриоти, трудно могат да закрепят кворума. За целта трябва да приемем, че са отличници, не боледуват и никога не отсъстват при отказа на опозицията да влезе в пленарната зала. В противен случай отиваме до волята на Веселин Марешки и компания. А знаете какво казват за безплатния обяд, при бизнесмените сигурно излиза скъпичко…
ГЕРБ обичат да се крият зад партньори в сянка. Видяхме как РЗС, РБ и дори АБВ го играят като патерици на Бойко Борисов и министрите му. Защото все някой трябва да обира негативите „по съвест и морал“. Негласно обаче всички виждаме как от управленските закони често прозират лобизъм и интереси. Иначе светлите и добри идеи, отпускането на „повече пари“ за този и онзи е само и единствено заслуга на гербаджиите. Гради се позитивен образ, който да работи пред лековерните.
Когато дойде време за важни решения ГЕРБ, а сега и патриотичната им подпора, дават фира. И понеже, за да преодолеят президентско вето например, им трябват доста гласове, „Воля“ спешно тичат на помощ. Видяхме го вчера при инатливото затвърждаване на мораториума за нови лекарства. 6 парчета от „Воля“ чинно подсигуриха нужното, за да мине гербаджийската забрана напук на президента.
На този фон вицепремиерът Валери Симеонов за пореден път взе да се репчи на Бойко Борисов. Мине-не мине и лидерът на НФСБ започва да мърмори и да се оплаква от коалиционната си дружка. И вчера, както и друг път, причината не бе някой жизнеутвърждаващ социален или патриотичен закон, а… порция бизнес интереси. Плачът Симеонов бе провокиран от пресечените му идеи за нов лифт и промяна в концесията на ски курорт. Влече си го него туризмът – морските му приключения рязко бяха заменени от зимни драми. Любопитни са малките детайли около провалените планове на Симеонов. Точката, засягаща концесията на Банско не е изтеглена от Борисов или някой гербаджия, а от „патриотичен министър“. Де спа Симеонов като си излъчва представителите в кабинета? Или и там всичко бе на алъш-вериша, но проспаха дългосрочните влияния и резултати?

Павлета Давидова

http://duma.bg