Амбиции

Амбициите на туристическата министърка Николина Ангелкова са грандиозни, въпросът е дали от тях, освен фамозната госпожа, която обича да се снима със знаменитости, има полза и българският туризъм. Че и българският турист.
След като многократно е аргументирала рандевутата си с поредния я боливудски, я холивудски актьор в подкрепа на рекламата на България като туристическа дестинация, сега стана известно, че се кани да слага билбордове на страната ни в Ню Йорк. Пана щели да „бъдат позиционирани на знакови за американския мегаполис места“. Ангелкова щяла да представя България и в Бостън, Вашингтон, Лос Анжелис и Лас Вегас. И като потекат у нас едни туристи от САЩ – същий рог на изобилието. Не че има лошо страната ни да разширява туристическите си пазари, но едва ли гостите от САЩ биха се превърнали във водещи. Впрочем подобни амбиции имаше тя преди години, когато обясняваше, че ще увеличава туристите от Азия. Сега вече освен на традиционните пазари, ще се рекламираме и в перспективни пазари като Китай, Япония, Индия, Близкия изток, САЩ и Канада.
„Амбициозната“ й програма щяла да е готова през септември и за нея били необходими 30 млн. лв. Това е грандиозна сума, два пъти по-голяма от парите, които държавата отделя за туристическа реклама. Миналата година отчетохме ръст на туристите, тази година експертите прогнозират същото. Има обаче едно много важно „но“. Всички специалисти твърдят, че ръстът се дължи най-вече на ситуацията с отлива на туристи от Турция. Неведнъж от бранша са се оплаквали за неадекватно използване на държавните пари за реклама и са алармирали, че с тях се прелива от пусто в празно. Интересно защо министърката не говори по един друг проблем – все по-голямото нежелание на българите да почиват в родината си. Изглежда нея това не я интересува. Тя се вълнува от екзотичните си идеи и финансирането им от бюджета.

Мая Йовановска

Резултат с изображение за Николина Ангелкова

http://duma.bg