Ами ако теманетата на Карадайъ в Турция са съгласувани с Борисов, Пеевски, Доган и Гешев?

Карадайъ бе нападнат заради това дали казал „родина“ или „прародина“ при посещението си в Турция. Анадолската агенция се захвана да ни обяснява, че в бТВ превели думата неправилно. Не това обаче е главното. Други са опасностите. Представете си, че утре в Кърджалийско се проведе референдум и 64% от участниците посочат, че желаят да се присъединят към Турция?

В Крим вече се случи. Нещо подобно стана и в Косово. Как ви звучи? Ще научим в последния момент, защото ДАНС е била превърната пред последните 10-12 години в персонална служба на Борисов и Пеевски.

В Делиормана от доста време пълзи възродителен процес, но с обратен знак. За него не се говори. Още бившият премиер на Турция Бюлент Еджевит, преди смъртта си през 2007 г. неведнъж бе заявявал, че турското знаме ще се вее отново в Атина и… Варна. Именно той издаде заповедта турските войски да влязат в Северен Кипър. Това за Варна го повтарят негови наследници на поста и министри до ден днешен.

Обясненията, че става дума за политически и предизборни изказвания са неубедителни.

Когато стане дума за намеренията на Анкара, може да се очаква всичко. А в момента властта в Турция е в лоши отношения с ЕС, САЩ и НАТО, което я поставя в лоша икономическа ситуация. Ердоган потърси алтернативен съюзник и го намери в лицето на руския президент Владимир Путин. Или Путин намери Ердоган – все едно. Две държави, воювали в 14 войни една срещу друга, днес показват братски отношения, строят атомни централи, Турски поток, а турската армия закупи руски ракетни комплекси С-400.

Всичко това, без да навлизаме в детайлите, ни засяга сериозно. Помним и сме признателни за стореното от руските войски през 1877-1878 година, овенчало се с паметния Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. В момента в България са регистрирани немалко проруски партии, изповядващи евразийския проект на Кремъл. Проект, който е противостоящ на Евросъюза и НАТО. Ще спомена „Възраждане на отечеството“ на Николай Малинов от русофилското движение, „Възраждане“, „Атака“, „Воля“, АБВ, „Лява алтернатива“ на Жан Виденов, зад която наднича Георги Гергов, генералния консул на Русия за Пловдив и още поне 5-6 формации, акумулиращи предимно комунистически идеи от времето на Благоев, Ленин, Сталин и Димитров. Те заявяват, че са патриотични партии, които отстояват националните интереси. Русофилството им е фасада, зад която се крие подкрепа за режима на Путин.

Отношения на Москва с Брюксел и Вашингтон се влошават, особено след „случая Крим“, проблемите с Украйна и закрилата на беларуския диктатор Лукашенко от Москва. Да не забравяме и скандалите около руското ГРУ и действията на негови служители в европейски страни, в това число и в България. Санкциите по отношение на Русия допълват напрежението, както и ответните санкции на Кремъл срещу страни и лица от ЕС и САЩ.

България е на границата с Турция и Русия чрез Черно море, което я прави особено важна за партньорите ни от НАТО и Евросъюза.

На 2 юни от Вашингтон получихме решението по закона „Магнитски“, подписано от президента Джо Байдън. Това е истинска атомна бомба не само за лицата, цитирани в списъка за санкциониране, но и за съдебната ни система, в частност за прокуратурата, за доскорошното управление на Борисов и за страната въобще. Мафиотизираните кръгове, за които някои медии пишат от години и заради това писане са подложени на репресии и натиск по всякакъв начин, са не просто разтревожени, те губят власт и достъп до бюджета на страната, който източват от години. Това за тях е катастрофа.

Чрез Пеевски ударът се проектира и върху ръководството на ДПС – ръководството, не обикновените членове и симпатизанти. Моделът на Доган за обръчите от фирми и раздаването на парчета от баницата, както той сам се е изразявал неведнъж, е застрашен драматично.

Пред разпад е и икономическата тумба на Борисов. Бившият премиер е получил недвусмислена декларация от американското посолство, че САЩ сваля доверието си от него. Което е съвсем логично, предвид отношенията му с Пеевски и създаването на условия България да се превърне в най-корумпираната държава в ЕС. Изразът на  Борисов: „Моят приятел Тайпи“ има ново значение…

Борисов, Доган и Пеевски притежават огромен финансов ресурс и влияние в много институции, силовите структури и специалните служби. Вече опитват да провокират скандали, да саботират работата на служебното правителство, както и да внушат съмнения, че вотът на 11 юли ще е манипулиран. Контролираните от тях медии бълват пропаганда в тази посока на пълни обороти.

След последните събития им е нужно нещо наистина голямо, което да измести фокуса от американските санкции, разследванията на злоупотреби и п. „Идеалният“ вариант е провокиране на напрежение, улични сблъсъци и в крайна сметка етнически конфликт. Тези хора са отговорни за потъването на десетки милиарди на данъкоплатците. Застрашени са от съдебно разследване и трябва да се спасяват.

Планът вече е в действие. Бяха задействани т.нар. „патриоти“, които реагираха бурно на думите на Мустафа Карадайъ в Турция и спретнаха протест пред централата на ДПС. Заплашиха, че ще блокират границата с южната ни съседка, за да спрат изборен туризъм. Знамената на национализма бяха развети с апломб. Преди изборите това е шанс да консолидират електората си и да попаднат в следващия парламент. Заедно с ГЕРБ и ДПС ще бъдат пречка за така очакваната промяна.

Към подобно втвърдяване върви и движението. Паниката сред върхушката на партията ги подхлъзна да реагират по неадекватен начин на санкциите от САЩ, като заявиха, че ще подкрепят Делян Пеевски, докато Министерство на финансите и Белия дом не им предоставят доказателства за корумпираността на олигарха. Американците направо са се разтреперили от страх… Последиците от подобно перчене ще изненада ДПС-босовете особено неприятно…

Преди ден Съединените щати обявиха, че актуализират санкционната си политика спрямо Западните Балкани. Основно за тях става противодействието на корупцията, нарушенията на човешките права и действията, които застрашават демокрацията в региона.

„САЩ признават, че корупцията заплашва икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация“, посочи държавният секретар Антъни Блинкен в изявление на 8 юни.

Партньорските служби със сигурност имат информация за опасни процеси в Западните Балкани, прикривани с лозунги за мир и стабилност. Борисов, Доган и „патриотите“ отдавна се крият зад фрази за евроатлантизъм и цивилизационни ценности. Заблуждават се, че някой им вярва.

Приятелството на Борисов с Ердоган и Путин, с което той обича да се хвали, може да се изроди в неприятни събития. Властта и гражданите трябва да имат предвид тези неща. Това, че главният прокурор Иван Гешев не реагира на подобни знаци и информация от партньорите, е вид национално предателство.

Огнян Стефанов

Frognews.bg