Английската централна банка отказва да върне златото на Венецуела

В резултат на натиска от страна на САЩ, Английската централна банка отказва на президента на Венецуела Николас Мадуро, който иска да върне златото, принадлежащо на Боливарската република.

Източници на Bloomberg съобщиха, че се говори за злато за 1,2 млрд. долара. Банката реши да не предава златото, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съветник на президента по националната сигурност Джон Болтън и други американски служители, оказват натиск върху Лондон по този въпрос.

САЩ искат да насочат чуждестранните активи на Венецуела към Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела. Така Вашингтон се надява да увеличи шансовете си да придобие контрол над правителството.

Външните резерви на Централната банка на Венецуела възлизат на 8 млрд. долара, от които само една част се съхранява в Банката на Англия. В същото време не е известно дали страната си е прибрала останалата част от активите.

Самият Гуайдо подкрепи решението на Банката на Англия, като заяви, че „процесът на защита на активите на Венецуела започва.“

„Няма да допуснем повече злоупотреби и кражба на пари, предназначени за храна, лекарства и бъдещето на нашите деца”, заяви самопровъзгласилият се президент на Венецуела.

По-рано Мадуро заяви, че Венецуела има правото да търгува със златото.

На 1 ноември американският президент Доналд Тръмп нареди налагането на санкции срещу Венецуела, за да блокира операциите ѝ с нейните златните резерви.

Превод: В.Сергеев

http://pogled.info