Андрей Арнаудов: Изчезваме бавно, неусетно почти

За своите 37 години тв водещият и продуцент Андрей Арнаудов вече има завидна биография. С Иван Христов той е продуцент на някои от най-успешните проекти в родния ефир. Двамата започват като водещи на шоуто “Сблъсък”, а след време имената им вече стоят зад известни продукции, като “Къртицата”, “Фермата”, “Папараци”, “Вечерното шоу на Иван и Андрей”, “10-те най”, “Рекламна пауза”, “Градски легенди”, “Терминал 7”, “Истински истории”, “Мама готви по-добре” и много други. Освен популярен водещ и продуцент Андрей е и един от създателите на организацията “Движение за национална кауза”. Основен фактор за формирането му като личност са майка му – д-р Илиана Арнаудова, както баща му Васил Арнаудов, който е най-титулуваният хоров диригент у нас. Покрай него като малък Андрей дори започва да взима уроци по пиано, но бързо разбира, че това не е неговото призвание, и се насочва към журналистиката. Завършва “Телевизионна журналистика” в СУ, като паралелно със следването вече работи върху своите тв проекти.

– Андрей, вече стартира новото шоу “Смени жената”, на което с Иван сте продуценти с телевизия Би Ти Ви. Как се спряхте точно на този формат?
– Поканата дойде от страна на Би Ти Ви, които ни предложиха да реализираме този формат и ние с радост приехме. “Смени жената” е изключително успешно световно риалити, което се прави от доста години в над 40 държави. Този сезон ще се излъчат 14 епизода, като сме избрали участниците само за първите седем. Важно е зрителите да знаят, че шоуто не прави кастинга си веднъж, а той е отворен и все още имат шанс да станат част от “Смени жената”, като се запишат за участие в сайта на Би Ти Ви. За всички двойки това ще е едно невероятно преживяване, а освен това ще получат и хонорар.

– Първият епизод на шоуто беше много успешен и в него видяхме, че семейните двойки, които се размениха, успяха да се променят взаимно. Ако ти се размениш с Иван, би ли те променила с нещо съпругата му Ирина Тенчева?
– Първият епизод наистина имаше голям успех и това е най-високият старт на формат за този сезон, а доколкото си спомням, и за последните няколко сезона. Не мога да знам какво ще стане, ако се разменим с Иван, но не мисля, че това е добре да се случва, защото прекалено добре се познаваме. Целта в предаването е двойките да научат нещо едни за други, а не просто да има интрига за зрителите. Хубаво е да видим отстрани семейния модел у нас – с каква философия и бит съжителстват хората в България – и ако успее, всеки да вземе по нещо.

– Ти си сред основоположниците на Движение за национална кауза (ДНК), като кампанията, която е на преден план в момента за вас, е за насърчаване на раждаемостта – “Направи го за България”. Как реши да се занимаваш с такава дейност?
– Голямата тема в настоящето за нас е, че ние сме най-бързо изчезващата нация и до 50 години може съвсем да се стопим. Вече има 3 милиона емигрирали българи зад граница. Вярвам, че каузата, около която трябва да се обединим сега, е да останат българи в България, а не да се занимаваме с дребнотемия, които не са важни за нацията ни. ДНК е неправителствена организация и още от създаването й сме заедно с Ники Кънчев, Хилда Казасян и Владо Николов. Винаги са ни вълнували неща, които са по-големи от нас, които са национални каузи и оттам дойде и името на нашето движение. Зад кампанията “Направи го за България” застанаха и Антон Хекимян, Мариана Векилска, Славена Вътова, Део, Александър-Сано, Мария Гроздева, Миа Сантова, Виктор Ангелов, Иван Лечев, Поли Генова, Емилия, Златка Димитрова, Меги и Нели от “Търси се”, Юлиана Дончева.

– Сред вашите амбиции е да направите най-голямото кръщене у нас. Как планирате да се проведе това събитие?
– В края на 2017 г. ДНК ще организира най-голямото кръщене, правено някога в България, като в него ще участват всички бебета, заченати през 2016 г., които са записани в кампанията ни до 1 май 2017 г. В нея може да участва всяка двойка, която е заченала дете през 2016 година. Бъдещите родители могат да се записват, като качат на нашата фейсбук страница селфи с положителен тест за бременност или снимка от видеозон с хаштаг #pravimgozabg. Така те не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители, защото за всяка споделена бременност ние от ДНК ще осигурим минимум 1 лев за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България.

– А не е ли по-важно децата да се задържат в България и да имат по-добри условия и перспективи тук, отколкото да се повиши раждаемостта?
– Това е втора точка, на първо място е важно да се раждат деца, а на второ – те да остават тук. Затова българите в чужбина са важна тема за нас. Трябва да се опитаме да намерим начин и да им създадем условия те да се върнат в родината, като става въпрос не само за трите милиона емигранти, но и за етническите българи, които живеят в Сърбия, Македония, Украйна, Молдова. Те искат български паспорт и гражданство, но ние ги бавим и те чакат с години, това трябва да се промени. Също така не мисля, че нашите сънародници в Македония трябва да ги бием по главите и да им казваме: “Хей, тъпи селяни, вие не знаете ли, че сте българи!” Не са виновни те за това, че в продължение на 70 години са живели в държава като Югославия, която винаги е имала антибългарска политика.

– Ако вземем предвид факта, че извън границите на България живеят още няколко милиона българи, числеността на нашата нация не е толкова малка.
– Това не е вярно, защото българите в чужбина се претопяват. Българите зад граница не са като например арменците, гърците или турците, които и след време пак ще са си такива. Ние за съжаление се претопяваме. Хванете например едно българче, което живее в Чикаго от 10 г., и то ще говори лош или даже никакъв български, а ако вземем един италианец трето поколение в Щатите, той ще си говори приличен италиански. Като статистика раждаемостта у нас има отрицателен прираст вече от много години. Факт е, че изчезваме и трябва да направим нещо, за да го променим.

– Кога последно се почувства горд, че си българин?
– При всички положения не на 3 март, нито на 6 септември, или пък на 22 септември. За мен патриотизмът не е нещо, което да упражняваме само по празниците. Обичам история, тя ми беше любим предмет в училище, а и до ден-днешен ми е любима и смея да кажа, че познавам по-добре нашата история от много хора на моята възраст. Но патриотизмът се мери не на 3 март, а днес, когато трябва да се опитваме да правим неща, с които да се гордеем като българи и да сме полезни.

– Предаването “Сблъсък” отново е на екран. Коя от темите в него досега те е развълнувала най-силно?
– Хиляди са. Темата, която в момента ме вълнува най-много и ще излъчим другата събота, на 18 март, е – струва ли си да се раждат деца в България? Тук непрекъснато си намираме оправдания защо не правим нещо, обичаме да обслужваме повече себе си и да бъдем егоисти. Аз като човек, който няма деца и вече наближавайки 40 години, оценявам безсмислеността на повечето неща, които правим, и това, че децата са от малкото неща, които имат смисъл.

– Преди време беше заявил в интервю по Би Ти Ви, че на 37 години вече се виждаш баща. Малко закъсняваш с плана – работиш ли по въпроса и колко деца искаш да имаш?
– Ами то е и Божа работа! Работя по въпроса. (Смее се.) Ще ми се да са няколко, а за по-голяма бройка може би трябваше да започна още на 25, но се надявам поне до две да го докарам.

– Ако екип на “Папараци” тръгне след теб, ще те излови ли с новата ти любов?
– Ще ме излови най-вероятно, да, но екипът няма да види нищо интересно. Преди 7-8 години би станал страхотен видеоматериал, ако ме бяха проследили, но сега живея скучен живот. Минаха времената, в които бях интересeн за следене.

– Моделът и участничка в “Африка: Звездите сигурно са полудели” – Емануела Толева ли е жената до теб?
– Предпочитам да не говоря за личния си живот.

– А мислиш ли за сватба?
– Сватба… женил съм се веднъж и не е нищо особено.

– Децата променят хората. Как промениха Иван през твоите очи?
– Не знам, той стана баща на две деца през голямо разстояние от време – 10 години. За хората има голяма промяна в него, но като си останем само двамата – няма разлика, звучи все едно сме гаджета. (Смее се.) Мисля, че сме си едни и същи от деца. Казват, че е станал по-разумен, внимателен и може би малко скучен за хората, но за мен си е същият, може би е станал и по-отговорен.

– Ти очакваше ли, че той ще стане баща преди теб?
– Ако човек познава добре характерите ни, e по-логично той първи да стане баща, защото е по-консервативен и повече домошар от мен. Нормално е да е пръв.

– На каква тема спорите най-често с Иван?
– В по-младежките ни години – за политика, сега почти не спорим, единствено обичам да го дразня за футбол, защото той е фен на “Реал Мадрид” и аз нарочно му говоря за “Барселона”, защото се връзва. По принцип ми е все едно, на мен “Милан” ми е любим отбор, просто го дразня. Като цяло пръстите на едната ръка са повече от споровете ни.

– А с него карали ли сте се някога за момичета в тийнейджърските ви години и имате ли еднакъв вкус за жените?
– Не, нямаме еднакъв вкус и слава Богу, защото не е хубаво това. Само веднъж в училище спорихме за едно момиче, но спорът продължи точно пет минути – разбрахме се и с това пресичанията ни приключиха. Това беше в четвърти клас.

– Иван е разкривал, че лудориите, които сте правили заедно, стигат за цяла книга. Спомняш ли си най-голямото главоболие, което сте докарвали на родителите си?
– Ние двамата сме съученици още от първи клас и допреди 4-5 години сме докарвали хиляди главоболия на семействата си. Майките ни трудно се оправяха с нас, защото с него от тийнейджърските години живеехме само с тях и като цяло бяхме доста нахални хлапета. Иван например беше много добър в това да лъже учителите. Жестоко ги лъжеше и измисляше всякакви причини да не ходим на училище, при това го правеше с голямо спокойствие. След това, като се разбереше истината, сме си имали и проблеми.

– А виждаш ли и нещо съдбовно в приятелството ви – познавате се от деца, учили сте заедно, той е роден в деня, в който ти празнуваш имен ден…
– Като се замисля, може би има. Освен това имаме сестри с еднакви имена, а първите ни братовчедки също са с еднакви имена, също така в апартамента, в който съм израснал, е израснала най-добрата приятелка на майка му… Много такива съвпадения има.

– Какъв съвет би дал на 18-годишния Андрей от позицията на днешния си опит?
– Същия, който и сега бих си дал – не вземай живота прекалено сериозно.

– Кои твои качества са ти помогнали най-много в живота?
– Аз смятам, че качеството, което ме различава от повечето хора, е това, че имам повече енергия. Както казваше една приятелка – издържам седем пъти повече, като в рекламата на известна марка батерии.

– Ти сблъскваш ли се често със завистта и хейтърството, които преследват известните хора у нас?
– Ако някой известен каже, че не се е сблъсквал – ще излъже, но аз нямам проблем с това. В България всички се превърнахме в съдници, прокурори, в морални рупори и се опитваме да критикуваме и даваме оценка, да търсим минуси на всеки, а хората нямаме нужда от критики, а да бъдем поощрени. Нека всеки си върши своята работа и по-малко да дава оценка на другите и ще е по-добре. Аз се опитвам да бъда самокритичен. Чел съм понякога коментари за себе си, но не съм човек, който ще изпадне в депресия, затова че някой го е напсувал, или хейтил.

– Вие с Иван опитвахте ли се да давате някакви съвети на Калин Терзийски за битката му с алкохола и поддържате ли връзка след участието му във “Фермата”?
– Съвети на никого не искам да давам за нищо. Освен това не мисля, че той има нужда от съвети, голям човек, а е и психиатър. С много добри чувства сме към него, още от времето, в което беше във “Фермата”, и поддържаме връзка, но не се чуваме всеки ден. Аз имам късмет, че не съм имал проблем с алкохола. Като реша, мога да пия, а мога и да не пия. Поне два-три месеца в годината въобще не пия.

– Какво е вярата за теб?
– Без вяра не може да се живее. За мен вярата е нещо, което човек трябва да носи в себе си и да не говори много за него. Искам да благодаря на патриарх Неофит за това, че се съгласи да бъде патрон на кампанията ни “Направи го за България”. С вяра човек живее по-щастливо.

– Любимата ти мисъл?
– Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.

loading...