Андрей Райчев: Мутафчийски е като наркоман в абстиненция

Хора като Мутафчийски причиниха на народа огромен страхови шок. Излиза лекар, генерал и говори за безпрецедентност в историята на човечеството. Кое е безпрецедентното? Всяка година има грип, от който умират половин милион хора. До тук са умрели 300 000 хиляди на 7 милиарда, на 25 хиляди – един. Този Мутафчийски има абстиненция, че не го показват всеки ден, като наркоман е. Каква роля е загубил, че каза на Бенатова „яко ще се мре“! Това го казва лекар!

Това заяви пред БНТ социологът Андрей Райчев, който заедно със социалния антрополог Харалан Александров коментираха теми от изминалите дни.

„Представете си да вляза в съдебната зала и съдията да ми каже: „Охо, Райчев, ще се лежи!“ – това е ужасно, това е садизъм. Този човек има нужда да ни плаши. Министър Каракачанов може да направи голяма услуга на българската психиатрия като да смени шефа на военна болница, а и не само него. Той и няколко други шефове на болници си позволиха недопустимо за един лекар поведение. Имам 40 интервюта с лекари, нито един от тях не вярва, че това е реално.“, продължи Райчев, коментара си за ген. Мутафчийски..

Според Александров се вижда, че рязко се е изместило вниманието от епидемиологичната обстановка и драмата с коронавируса към политическия конфликт. Това е част от нормализацията, допълни той  в отговори на въпроса дали финансовия министър Владислав Горанов е на прицел заради намаляването на ДДС и атаките на Божков.

„Последната сводка няма драматизма на това, което бяхме свикнали да чуваме, няма патетиката, няма и генерал с униформа, който да ни разказва страховити неща. Има нещо като изброяване на нивото на Дунав в сантиметри, изброяване на цифри,  което действа много по-успокояващо, отколкото разтревожващо. Забележително е, че това се случва на фона на не особено драматични промени в самата епидемиологична обстановка, което показва, че ние сме избрали да не се тревожим.“, каза още социалния антрополог.

По думите му изборът е да се обърне внимание на оформящия се политико-икономически конфликт, който вече надхвърля границите на страната. „Имаме в лицето на г-н Божков нещо като нова телевизия, която започва да функционира от Дубай или от Абу Даби, не успях точно да разбера, но е някакво такова загадъчно място, населено с бедуини, който дава много сериозна медийна заявка. Заявява, че ще конкурира основните медии и ще ги използва, което в някакъв смисъл тръгва по добре развитият път на Борисов, с който се опитва да бъде в сериозен конфликт и който си има собствена телевизия, която е мобилна и неговата колата, с неговите министри, които продължават да обикалят по страната. Това е най-доброто, което може да се използва като модел до момента. Той решава да ползва най-високия челен опит.“, каза още Александров.

„Това е медийна война. Г-н Божков, за негова чест, трябва да се каже, че изключително умело я води.“, коментира от своя страна Андрей Райчев. По думите му той първо е привлякъл вниманието с акциите на „Левски“, последвала е порция с едни есемеси, днес прави второ действие. „Струва ми се, че неговите противници го подценяват, защото реагираха като на нещо еднократно, но това ще е дълго.“, допълни той.

„Въпросът е дали са истина твърденията му и дали има реална корупция в тази история“, каза още Райчев и продължи с: „Не знам Божков как ще каже „Аз им дадох“, не ми е много ясно, но на там върви. Не ми се вярва тази история да не доведе до самочистене на ГЕРБ. Борисов прави всичко възможно да не хвърли никой зад палубата, но по всичко изглежда, че ще се наложи. Най-лесно е да се каже Горанов, но не съм сигурен.

„В предишната битка с Цветан Василев, той се хвърли да разказва сложни акционерни участия и взаимоотношения на сили. Божков го кара по-просто и разбираемо за публиката.“, каза още Райчев.

„Горанов е важна фигура в това управление, не само, че той държи фиска, а защото в тази ситуация фискът стана страшно важен. Ще има страшно много хора, които ще имат нужда да бъдат подкрепяни и това вече започна да се случва. В този смисъл атаката срещу този човек, е атака срещу сърцето на държавната,  конструкция която е много важна точно в този момент.“, допълни Харалан Александров.

„Не казвам, че ще падне конструкцията, ако бъде отстранена тази фигура, но казвам, че много добре е прицелен удара.“, допълни той.

„Преди този вирус, ние живеехме в непрекъснати скандали“, коментира Андрей Райчев и допълни, че изобщо не е изненадан от завихрилите се скандали от миналата седмица. Социологът оцени мерките на правителството като успешни, но разкритикува остро ген. Мутафчийски, с което Александров също се съгласи.

„Що се отнася до хипнозата, ни се самохипнотизираме като група. Тази потребност си търсим върху какво да я насочим. След като вече не сме хипнотизирани от коронавируса, ще си намерим друго, например ваксина срещу коронавируса, която още не е създадена. На центъра на София има хора, които устойчиво протестират срещу ваксината, която ще бъде имплантирана в нас, а заедно с нея ще ни имплантират чипове, които да ни контролират и това ще го направят лоши хора,  Бил Гейтс по-точно. Забележете вече не е Сорос. Има в момента феномен, който си струва да бъде изследван – има драматично разминаване между развитието на технологиите и развитието на умовете. Нашите технологии са в ХХI век, а очевидно, голяма част от умовете пребивават в някакъв Средновековно – ранно ренесансов период, или мрачна готическа гора, където Хензел и Гретел са били захвърлени на вещицата. Живеем в жесток ужас от света.“,  обясни социалния антрополог виждането си за обществото и вярванията в него.

„Не икономистите, а социолозите и психолозите ще кажат какво ще се случи“, каза Райчев във връзка с анализа си на кризата.

Frognews.bg