Андрей Слабаков: Аман от педерасти, рецидивисти, цигани и непушачи

Да ми се обяснява колко е вредно да се пуши, а да ти продават цигари на ъгъла и да взимаш огромни пари от акцизи е крайно несериозно. Това заяви режисьорът Андрей Слабаков във вечния спор дали да се пуши в заведенията или не, който стана пак актуален, след като вицепремиерът Валери Симеонов заговори за връщане на режима с помещения за пушачи и непушачи в заведенията. Слабаков беше категоричен, че в Европа имало много държави, където си имало режим в заведенията със салони на непушачи и пушачи. Няма как да бъдем „за“ връщане на пушенето в заведенията. От 2013 година, след въвеждане на забраната за пушене в заведенията, са намалели 3% пушачите в България според статистика на Евробарометър. Освен това има пасивно пушене – има например сервитьори и бармани са астма, които боледуват по-често, ако работят в задимено помещение. Такива хора вече не боледуват, заяви д-р София Ангелова, а Слабаков каза пред Нова телевизия: „Слава Богу, че са още живи“.

Значи ли, че закон, който не се спазва, трябва да бъде отменен, попита д-р Ангелова. „Достатъчно голям съм да имам бавачка да ми казват какво да правя и какво не – дали да пуша или не. Астматиците да отидат в залата за непушачи, това е дискриминация спрямо мен. Аман от педерасти, рецидивисти, цигани и непушачи. Знаете ли колко пари давам на държавата като акцизи – вие какво давате?! Не се борите с нищо, кажете да не продават цигари. Мнозинството от лекарите, които познавам, са пушачи – ако беше толкова страшно, защо пушат”, отвърна Слабаков. Няма такова понятие като пасивно пушене, това е абсолютна демагогия. Вашите астматици се влошават, защото някой идиот направи велосипедни алеи на „Раковска“, ядем боклуци, всичко е пълно с ГМО, продължи Слабаков. Надделя малоумието – ако не пушим в заведенията, ще бъдем по-здрави ли, попита той. Аз не желая да се събирам с непушачи – те си седят там, ние си седим тук. Хората не са свикнали, категоричен беше режисьорът.

Д-р Ангелов даде и пример от изследване в Италия, според което в гараж с пушачи и в гараж с непушачи имало огромна разлика в отделяните вредни вещества и фини прахови частици. „Стига глупости – като се качите на Витоша и видите София, за този черно-кафяв похлупак е виновно пушенето на ъгъла. За да изпушите една цигара пасивно, трябва да се изпушат 100 цигари на два кубични метра“, заяви Слабаков, без да казва откъде са тези данни и обвини д-р Ангелова, че получава пари за кампаниите против тютюнопушене. Проверете откъде – от Адвентиската църква, завърши Слабаков, който настоя, че много по-вредни са автомобилите.

actualno.com